Weekend de vară eco-friendly: 8 obiceiuri mici, dar semnificative, de integrat în rutina ta
Weekendul e aici, la fel și soarele. Probabil că deja îți zboară gândul la o plimbare prin oraș, câțiva prieteni, cumpărături, niște înghețată și o cafea bună.
Planul tău sună foarte bine. Iar pentru că noi ne propunem să-ți facem viața mai ușoară și mai eco-friendly în același timp, îți propunem câteva schimbări simple, aparent mici, dar sustenabile și benefice pe termen lung – atât pentru tine, cât și pentru planetă.
1. Lasă mașina acasă și fă o plimbare
Știm că deplasările cu mașina prin oraș au devenit o obișnuință, un reflex la care nici măcar nu te mai gândești conștient. Știm și că, atunci când îți imaginezi că ajungi în aceleași locuri pe jos, ți se pare că ar fi foarte greu. De fapt, e vorba doar de perspectivă.
Ce ar fi dacă, în acest weekend, în loc să te urci în mașină, te-ai urca pe bicicletă sau pe trotinetă? Iar dacă mijloacele de acest tip nu te încântă, ce-ar fi să faci o plimbare până la acea cafenea cool din cartier sau până în cel mai apropiat parc?
Nu numai că nu vei mai contribui la poluarea deja excesivă a aerului. Vei face și puțină mișcare, te vei simți mai bine și poate chiar vei descoperi rute noi pentru plimbările de weekend.
2. Ia cu tine o plasă reutilizabilă, just in case
Dacă ideea de plimbare pe jos sau cu bicicleta te-a entuziasmat, stai puțin! Înainte să pleci din casă, ia cu tine și o plasă din bumbac, pentru eventualitatea în care, la întoarcere, faci o oprire spontană la magazinul de la colț. Cel mai sustenabil răspuns la întrebarea „doriți și punguță?” este nu.
3. Consumă-ți băutura la terasă, nu to go
Nicio plimbare pe Calea Victoriei, într-o dimineață de sâmbătă, nu ar fi completă fără un cold brew sau un flat white cinstit. Ca să te bucuri și de cafea, și de sentimentul că nu faci risipă inutilă, ia cu tine în oraș o cană reutilizabilă. Iar dacă ai uitat-o acasă, nu-i nimic. Poți servi cafeluța de weekend pe terasă, dintr-o cană ce va fi spălată și reutilizată de sute de ori. Astfel, nu vei avea nevoie de pahare, capace sau lingurițe de unică folosință.
4. Alege un prânz plant based sau o gustare vegană
Chiar dacă nu ai un stil de viață 100% vegan, măcar din când în când, atunci când ai la îndemână opțiunea plant based, n-ar fi rău să o alegi. O dietă bazată în mare parte pe plante poate ajuta la reducerea amprentei de carbon. În plus, este și sănătoasă.
Suntem siguri că vei găsi gustări vegane delicioase prin oraș. Poate vei descoperi și noi locuri favorite pentru prânz sau desert.
5. Cumpără de la producători locali
Dacă și tu obișnuiești să-ți faci cumpărăturile în weekend, poate că săptămâna aceasta vei intra în piață, înainte să mergi la supermarket.
Alege alimente produse și crescute cât mai local, fructe și legume de sezon. Este mai sustenabil așa – cu cât alimentele călătoresc o distanță mai mare, cu atât amprenta de carbon crește și ea.
În plus, ar fi păcat să nu te bucuri de varietatea și prospețimea din piețe, mai ales pe durata verii.
6. Frecventează magazinele zero waste
Dacă tot vorbim despre cumpărături, pe lângă alegerea produselor locale, poți contribui la o lume less waste mergând în magazine dedicate acestui scop.
Acolo vei găsi produse pe care le poți cumpăra fără ambalaje sau doar în ambalaje eco-friendly – de la leguminoase, făinuri și paste, până la dulciuri, nuci și semințe.
7. Ia mereu cu tine sticla reutilizabilă cu apă
Nu îți vom spune și noi cât de important este să te hidratezi, mai ales pe timp de vară. Cu siguranță, știi deja. Probabil că, de-a lungul unui weekend călduros, te oprești de mai multe ori la câte un magazin, să-ți mai iei o sticlă cu apă rece.
Poate că te gândești că înlocuirea sticlei de plastic (care devine inutilizabilă foarte repede) cu o variantă sustenabilă nu este cine știe ce gest măreț. Totuși, să facem un calcul rapid. Dacă ai renunța doar la cele aproximativ două sticle de apă cumpărate în fiecare weekend, într-un an ai evita risipa a 104 sticle de plastic. Nu-i deloc rău!
8. Întreabă-te de două ori dacă ai nevoie de acel obiect nou
Dacă intri în mall într-o zi de duminică, șansele sunt foarte mari să pleci de acolo cu două bluze noi și un accesoriu drăguț pentru casă (din plastic). De aceea, înainte să te lași dus(ă) de val, întreabă-te dacă ai, într-adevăr, nevoie de ele.
Dacă răspunsul este da, încearcă mai întâi să faci cumpărături second hand, evitând astfel magazinele mass market și reducând risipa. S-ar putea chiar să găsești comori ascunse, care cu siguranță merită să fie purtate și folosite în continuare!