Ce să faci cu fructele prea coapte, rămase în frigider: 3 idei de mic dejun fără risipă
Oricine ajunge în piață pe timp de vară nu poate pleca fără plase pline cu fructe proaspete, de sezon. Pepene, afine, zmeură, mure, coacăze și piersici – vei vrea să iei câte puțin din toate. Și poate chiar o vei face.
Totuși, după câteva zile, vei observa că unele fructe deja se coc prea mult, urmând să se strice în curând dacă nu faci rapid ceva cu ele. Ni se întâmplă tuturor. Important este să conștientizăm asta și să încercăm să salvăm cât mai multe alimente, pentru a trăi fără risipă sau măcar pentru a o evita pe cât posibil.
După cum știi deja, risipa alimentară reprezintă o problemă imensă, peste tot în lume. În România, se estimează că fiecare persoană risipește, în medie, 350 de grame de mâncare în fiecare zi – aproape o masă completă. Printre cele mai risipite alimente se numără fructele și legumele.
Așadar, dacă vrei să eviți acest lucru, iată 3 rețete simple de mic dejun sănătos, delicios și, bineînțeles, sustenabil. Te vor ajuta să folosești chiar și acele fructe nu foarte aspectuoase rămase în frigider, pe care altfel ai fi tentat(ă) să le arunci.
1. Pancakes cu sos de fructe de pădure
Ai rămas cu niște afine, o banana cu coaja înnegrită și niște zmeură rătăcită? Este timpul pentru pancakes!
Ingrediente necesare:
- 120 grame făină de ovăz (sau fulgi de ovăz)
- O linguriță de praf de copt
- Un praf de sare
- O banană medie
- 160 ml lapte vegetal
- Un ou de chia (o lingură de semințe de chia + 4 linguri de apă)
- Fructele de pădure rămase
- Puțin sirop de agave
- Ulei de cocos pentru prăjit
Mod de preparare:
La început, pregătește oul de chia și lasă amestecul într-un castron pentru câteva minute, până devine ușor gelatinos.
Separat, pune fructele într-o crăticioară, cu puțină apă și sirop de agave. Zdrobește-le ușor și lasă-le să se gătească la foc mic, până când obții un sos mai gros.
Pune ingredientele pentru pancakes în blender: făina sau fulgii de ovăz, banana, laptele, praful de copt și sarea. Adaugă și oul de chia, apoi amestecă bine, pentru a obține aluatul.
Gătește clătitele în tigaia bine încinsă, într-un strop de ulei de cocos. Servește-le cu sosul de fructe de pădure.
2. Budincă de ovăz cu piersici și mure
Probabil că acesta este cel mai versatil mic dejun din lume. Poți folosi aproape orice fruct, dar dacă ai mure și piersici în frigider, e cu atât mai bine!
Ingrediente necesare:
- Câteva piersici coapte
- Mure, după gust
- O cană de fulgi de ovăz
- O cană lapte vegetal
- O lingură de semințe de in sau chia
- Semințele unei păstăi de vanilie
- O lingură de sirop de curmale
- O linguriță de coajă de lămâie, lime sau portocală
- 2 linguri de fulgi de migdale sau alte nuci
- Un praf de sare
Mod de preparare:
Spală bine fructele, taie piersicile în bucățele (nu trebuie să fie egale), apoi pune-le pe baza unui vas potrivit pentru copt. Rade coaja de citrice deasupra, distribuind-o uniform.
Separat, amestecă fulgii de ovăz cu laptele, vanilia, sarea, siropul de curmale și semințele de chia. Toarnă amestecul peste fructe și presară deasupra fulgi de migdale sau alte nuci pe care le ai la dispoziție.
Pune totul la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 25 de minute sau până când suprafața budincii devine ușor aurie. O poți mânca rece sau caldă, simplă sau alături de mai multe fructe proaspete. Simplu, gustos, fără risipă!
3. Smoothie cu pepene verde și mentă
Ai mâncat deja pepene mai multe zile la rând și ai rămas cu 2-3 felii rătăcite prin frigider. Dacă mai ai și câteva frunze de mentă proaspătă, e perfect; va ieși un smoothie numai bun pentru zilele de vară.
Ingrediente necesare:
- 2-3 felii de pepene
- Câteva cuburi de gheață
- Câteva frunze de mentă
- O lingură de zeamă de lime
- Coaja unui lime
Mod de preparare:
Taie miezul pepenelui în bucăți mari. Îndepărtează sâmburii, apoi pune fructul în vasul unui blender. Adaugă câteva cuburi de gheață, câteva frunze de mentă, zeama și coaja rasă de lime. Dacă nu ai lime, îl poți înlocui cu lămâia.
Amestecă totul în blender pentru câteva secunde și smoothie-ul e gata. Fresh, delicios și, cel mai important, fără risipă!