
Greenwashing: sa intelegem mai bine ce inseamna
Cand vine vorba de reducerea risipei, a poluarii si de promovarea sustenabilitatii avem nenumarate practici la indemna pentru a atingem aceste obiective. Exista ONG-uri, campanii publicitare, legi pentru protectia mediului, proiecte initiate de ecologisti sau companii producatoare de produse sustenabile care ne pot ajuta sa intelegem mai bine cum stau lucrurile. Desi aceste initiative exista in jurul nostru putem cadea extrem de usor in capcana greenwashing-ului. Ca sa intelegi despre ce este vorba, greenwashing reprezinta o actiune de dezinformare a oamenilor. Practic, o companie cheltuie bani pe strategii de marketing pentru a se promova drept environmentally friendly, in loc sa minimizeze impactul sau asupra mediului.
In mare, lucrurile sunt destule de simple. Toata aceasta “spalare verde” se produce sub ochii nostri, fara sa ne dam seama, asta pentru ca de cele mai multe ori nu suntem informati atat de mult cat ar trebui. Cum se realizeaza tot acest proces, te intrebi? Deja ti-ai dat seama ca nu este implicata nicio masina de spalat, dar metaforic putem vorbi de o “spalare pe creier” a consumatorului. Traim intr-o societate de consumerism, urmarim intotdeauna trendurile si scoatem oricati bani din buzunar pentru a avea ce are toate lumea. Companiille stiu cel mai bine acest lucru, pana la urma din asta traiesc. La fel de bine stiu, avand in vedere intreaga constientizare a gradului ridicat de poluare, ca oamenii vor scoate imediat cardurile sa cumpere produse eco-friendly, non-toxice, sustenabile, prietenoase cu mediul, green etc. Aici apare greenwashing. Fel si fel de organizatii vor veni in fata consumatorilor si ii vor induce in eroare cu informatii, fie false, fie inutile, doar pentru a da impresia ca aplica masuri de protectie a mediului si ca produsul lor este benefic pentru acesta. Urmatorul pas, ce credeti, nu este acela de a lua chiar masurile respecitve, ci de a investi timp si sume enorme de bani in publicitate si campanii PR menite sa arate cat de “green” sunt aceste companii.
Dar cum exemplele fac mai mult decat orice definitie sau explicatie ambigua …
Volkswagen: Scandalul emisiilor diesel
Cunoscutul producator german de autoturisme a mintit “intr-un mare stil”. Intre 2008 si 2015 compania a produs si vandut nu mai putin de 11 milioane de vehicule echipate cu un software la motor capabil sa manipuleze emisiile de gaze pentru a pacali testele. Programul instalat in calculatorul de bord al autovehiculeleor diesel depista cand masina ajungea la o statie de testare si facea motorul sa se comporte diferit pentru a nu functiona la capacitate optima si a transmite astfel emisii de CO2 si NO2 aflate in parametrii normali. In afara acestui mod, emisiile masinilor erau de pana la 35 de ori mai mari decat permiteau standardele.
Un alt caz destul de cunoscut de #greenwashing ar fi cel in care sunt implicati Fairy. Tot articolul, sesizat si scris de o tipa din Spania se gaseste aici, dar, pe scurt, situatia este urmatoarea:
Intr-o zi, in magazine au aparut sticle cu detergent Fairy in recipiente de “plastic reciclat din mare” de catre voluntari. Ar fi fost frumos daca ar fi fost adevarat, dar, pe langa faptul ca era mai scump decat un detergent normal (de ce trebuie taxata extra actiunea voluntarilor?!), doar 10% din plastic provenea din mare si era si o edite foarte limitata. Recomandam calduros citirea intregului articol!
Fata de alte tari care lucreaza la implementarea unor masuri pentru a stopa aceasta miscare, la noi in Romania subiectul este inca neglijat. In primul rand, pentru ca cetatenii nu sunt informati suficient si corespunzator, si mai apoi pentru ca o astfel de abordare ar presupune ca business-urile, fie ele mici sau mari, sa dezvolte strategii si politici cu obiective masurabile pe partea de mediu. Desigur, toate aceste demersuri se traduc in investitii mari din partea companiiilor, motiv pentru care e lesne de inteles de ce prefera sa pretinda ceva ce nu au facut.
Cu toate acestea, nimic nu ne opreste pe noi sa fim precauti si sa cautam indicii care ne pot spune cat de sigure sunt unele produse. Fii putin sceptic! Nu te lasa convins de orice eticheta colorata sau reclama la sticla de apa filmata intr-o padure verde, inconjurata de flori si animale care canta. Treci mai departe de imaginea frumos editata si citeste cu atentie ingredintele de pe spatele produselor. In cadrul acestei miscari de greenwashing companiile folosesc des termeni atractivi precum: vegan, green, ecofriendly, non-toxic, cruelty free, low carbon, reciclabil, netestat pe animale si lista poate continua. Atentie! Daca pe fata etichetei scrie produs vegan, iar pe spate sunt insirate randuri cu ingrediente de care nici tu, nici Google nu ati auzit vreodata sa stii ca te afli in fata unei practici de greenwashing.
Exista 7 pacate ale greenwashing-ului pe care vrem sa ti le prezentam. Daca produsul pe care tocmai l-ai pus in cos respecta una sau mai multe dintre punctele de mai jos, ar fi cazul sa cauti o alternativa:
- Produsele sunt etichetate ca fiind eco, pentru ca ar fi realizate din continut reciclat, in acelasi timp in care alte detalii semnificative sunt omise, precum consumul de energie al productiei sau emisiile de gaze.
- Companiile pretind produse nedaunatoare mediului, fara sa prezinte dovezi clare sau sa aiba parte de o certificare terta. De exemplu, produsele care pretind ca sunt facute din materiale reciclate de consumatori, fara a prezenta insa date sau detalii concrete.
- Etichetele produselor sunt lipsite de sens sau prezinta informatii lacunare. Un produs de curatare poate si etichetat drept “natural”, dar in acelasi timp poate contine ingrediente care sunt daunatoare si care apar si ele tot in mod natural.
- Sunt create certificate si etichete false pentru a induce in eroare consumatorii.
- Se afirma ceva adevarat din punct de vedere tehnic, dar care nu are relevanta atunci cand cauti produse eco-friendly.
- Pe principiul alege raul cel mai mic. Un produs presupune ca este mai putin nociv fata de restul produselor din categoria sa, chiar daca aceasta categorie in totalitatea ei este neprietenoasa cu mediul. Sa luam exemplul tigarilor: tigara organica ramane tot tigara.
- Se transmit reclamele prin care consumatorii sunt manipulati si dezinformati. Un produs sustine ca este certificat Cruelty-free sau Vegan, cand in realitate nu este.
Desigur, nu toate companiile mint cu privire la angajamentele lor pentru un ecosistem curat si sanatos. Activitatea acestora poate ingreuna insa eforturile reale ale companiilor care chiar fac o schimbare in bine pentru mediul inconjurator, la fel cum pe parcurs pot sabota intreg progresul catre crearea unei planete sustenabile.
Tu ce forme de #greenwashing ai sesizat pana acum?
surse: invisiblenarute.ro, sustainablejungle.com, green-report.com, nytimes.com
Leave
a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
fbumnbuskg
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?