
Tot ce trebuie sa stii despre reciclare
De 1000 de ani are nevoie o punga de plastic pentru a se degrada complet. Becurile contin vapori de mercur care odata eliberati in aer sunt extrem de nocivi pentru om si ecosistem. Hartia pe care scriem idei si facem planuri de viitor consuma tone de apa si combustibil. Chiar si noi ca oameni am inghitit macar o data plastic. Exact! Ne referim la acele medicamentele care sunt produse in tubulete de plastic … biodegradabil ce-i drept BUT IT’S STILL PLASTIC!
Ne confruntam cu o criza a deseurilor la nivel global si stim ca poate suna dramatic, dar nu este greu sa ne imaginam ca in cativa zeci de ani am putea vedea blocuri din ambalaje de plastic, in locul blocurilor de beton sau lei si broaste testoase doar in pozele din reviste. Noi nu vom trai acele vremuri, dar generatiile care vor urma dupa noi vor suporta consecintele. La ora actuala populatia globala se lupta cu un fenoment pe care, din pacate, tot noi l-am creat.
Lucrurile par insa sa se schimbe in bine. Speranta ca oamenii constientizeaza unde vor duce actiuniile lor si nevoia de a interveni cat mai repede pentru a modifica cursul lucrurilor din prezent, se vede in schimbarile si initiativele pe care le acestia le iau zi de zi. De la ONG-uri de protectie a mediului, ecologisti activisti care militeaza pentru luarea unor masuri legislative de catre guverne si pana la omul de rand care renunta la produsele daunatoare mediului, composteaza mancarea si sorteaza deseurile din casa, toate puse una langa alta produc schimbari.
Daca te numeri printre oamenii responsabili care recicleaza constient gunoiul de acasa zi de zi sau daca pur si simplu intelegi ca schimbarea incepe cu tine si iti doresti sa faci tot ceea ce este mai corect pentru a ajuta la salvarea mediului inconjurator ti-am pregatit un mic ghid de reciclare. Ne-am documentat, am adunat informatii din mai multe surse si am pus cap la cap pentru tine cateva idei de baza care sa te ajute sa inveti ce si cum sa reciclezi intr-un mod util, astfel incat sa fii sigur ca munca ta nu a fost in zadar.
RECILAREA STICLEI – Se afla in topul celor mai rezistente deseuri, ceea ce inseamna ca se descompune in aproximativ 1 milion de ani. Yep! Sticlele acelea goale de bere pe care le gasim imprastiate vara pe plaja, aproape ingropate in nisip … vor ramane acolo timp de sute de mii de ani. Procesul de reciclare este lung, dar simplu: sticlele sunt spalate, apoi sortate dupa culoare, deoarece din sticla colorata se poate produce numai sticla de aceeasi culoare.Dupa ce sunt sparte, macinate si se elimina impuritatile (etichete, hartie, metal etc.) este topita si transformata in granule, rezultand materia prima pentru diverse utilizari.
Sticla termorezistenta afecteaza procesul de topire, de aceea este important sa separi acest tip de sticla (intalnita la celebrele vase de Jena), de sticla obisnuita.
RECICLAREA HARTIEI – Pentru producerea unui singur kilogram de hartie sunt necesari 325 de litri de apa. Reciclarea ei ar insemna in cifre o poluare a aerului mai redusa cu aproximativ 74% , fata de poluarea realizata pentru productia de hartie obtinuta din surse naturale primare, precum si poluare apelor cu 35% mai putin. Pentru producerea unei tone de hartie reciclata se vor economisi 26 tone de apa, 1.8 tone de combustibil, iar 17 copaci nu vor mai fi taiati pentru acest scop.
Procesul de reciclare, simplu la baza, consta in maruntirea si topirea hartiei si utilizarea unor substante chimice care elimana diferitele impuritati de pe suprafata acesteia. Totusi tehnologia de reciclare nu poate reface hartia ce prezinta pete de uleiul sau mancarea si nici hartia cerata, plastifiata sau acoperita cu folie plastic. Asadar, alege sa-ti faci un abonament online la revista favorita, decat sa cumperi una de la chiosc. Si sa nu uitam: cutiile de lapte si suc se recicleaza separat.
RECILAREA BECURILOR si a BATERIILOR – Folosim des becuri asa-zis “ecologice”, mai exact acele becuri drepte sau spiralate. Fata de becurile cu filament, cele din prima categorie sunt reciclabile. Ne dorim totusi sa subliniem un aspect important: TREBUIE reciclate! TOATE! MEREU! De unde aceasta strictete? Becurile “ecologice”, la fel ca neoanele, contin vapori de mercur, substanta extrem de toxita atat pentru mediu, cat si pentru om, ceea ce face necesar ca acestea sa fie reciclate cu precautie si folosind niste procese bine puse la punct.
Din aceeasi categorie de materiale cu un nivel ridicat de periculozitate fac parte si bateriile. Desi utilizarea mercurului in fabricarea lor a fost ulterior interzisa in aproape tarile, in continuare se folosesc alte metale grele, precum plumb, nichel, cadmiu si acizi,care afecteaza solul si panza de apa din subsol.
RECICLAREA ALUMINIULUI – Il putem considera poate cel mai prietenos deseu, atata timp cat este reciclat. Produsele din aluminiu sunt omniprezente, dar avantajul acestora este ca materialul din care sunt facute este usor, durabil, versatil, avand posibilitatea de a fi utilizat de nenumarate ori, fara a se pune problema degradarii lui. Drept dovada costul de reciclare pentru acest material este depasit de costul de vanzare al unui produs realizat din aluminiu reciclat. Ca sa trecem la urmatoare categorie te anuntam ca poti recicla orice doza sau cutie de aluminiu, asa ca tot ce iti mai ramane de facut este sa te apuci de sortare.
RECICLAREA ELECTROCASNICELOR – Daca nu ai auzit inca de programul “Rabla” pentru electrocasnice, poti face un mic research dupa ce citesti acest articol. Lasand programul de-o parte, reciclarea electrocasnicelor este tot atat de importanta cum sunt toate celelalte categorii de mai sus. Odata pentru ca te ajuta pe tine sa scapi de obiectele de care nu te mai folosesti si sa te asiguri ca nu ajung la tomberonul din spatele blocului, si mai apoi pentru ca prin reciclarea lor se pot salva materiale prețioase, iar substantele daunatoare pentru mediu sunt neutralizate ori recuperate – cum este cazul freonului, un gaz cunoscut pentru efectele negative asupra stratului de ozon din atmosfera.
RECICLAREA PLASTICULUI (PUNGI, PET-uri, RECIPIENTE DE PLASTIC, AMBALAJE ect.) SI SCHEMA CELOR 7 SEMNE DE RECICLARE
“La nivel global se estimeaza ca anual sunt folosite pana la 5 000 000 000 000 (a se citi 5 trilioane) de pungi de plastic. Adica 160.000 pe secunda” – documentar Netflix (“Un sistem corupt: Societatea de consum Iluzia reciclarii”)
Daca te uiti cu atentie pe spatele recipientelor si prosudelor din plastic vei observa aceste simboluri numerotate de la 1 la 7. Ce trebuie sa stii in legatura cu aceasta schema este ca fiecare numar iti arata tipul de plastic din care este realizat produsul respectiv. Si mai important de retinut este ca nu toate tipurile de plastic din aceste 7 categorii sunt reutilizabile, cu atat mai mult reciclabile. Din cauza caracterisiticilor chimice pe care le prezinta multe dintre ele sunt practic imposibil de reciclat, iar o solutie pentru rezolvarea acestei probleme inca nu a fost gasita.
Pentru a nu ne pierdem in prea multe detalii o sa ne rezumam la esential, mai exact, la grupele de plastic pe care le poti recicla usor.
Grupa 1 – PET-urile RECICLEAZA dar NU REUTILIZA
Este unul dintre cele mai utilizate tipuri de plastic, de unica folosinta, dar care prezinta avantajul de a fi 100% reciclabil. Ca sa facem o scurta comparatie ai de ales intre a lasa o sticla de plastic sa se degradeze in natura in urmatorii 1000 de ani sau sa o faci pachet si sa o trimiti direct la reciclat, pentru a fi utilizata la producerea altor produse.
Grupa 2 – HDPE RECICLEAZA si REUTILIZEAZA
Polietilena de inalta densitate este un plastic folosit pentru producerea bidoanerelor de detergenti, cutiilor de inghetata, jucariilor si chiar pentru unele pungi. Considerat a fi un plastic foarte putin periculos, este cel mai usor de reciclat.
GRUPA 5 – PP RECICLEAZA si REUTILIZEAZA
Polipropilen este plasticul folosit pentru realizarea paielor, cutiilor de margarina si iaurt, dar si pentru ambalarea alimentelor ca acestea sa isi pastreze prospetimea. Cu toate ca reciclarea sa se realizeaza numai in anumite conditii, cert este ca pot fi foarte usor reutilizate.
Din restul categoriilor mai fac parte PVC-ul – grupa 3 – cunoscut si ca “plasticul otrovitator”, folosit in fabricarea jucariilor pentru copii si animale sau ambalarea produselor alimentare. LDPE – grupa 4 – sau polietilena cu densitate mica este un plastic reutilizabil, dar care nu se poate recicla si care se regaseste in pungile din magazine sau in cele folosite la curatatorii, dar si in unele haine si obiecte de mobilier. Polistirenul – grupa 6 – considerat un plastic ieftin si usor se utilizeaza la fabricarea tacamurilor de unica folosinta sau a paharelor si recipientelor in care primim mancarea takeaway. Aceast material presupune o tehnica de reciclare extrem de dificila, mai ales ca poate elimina substante cancerigene atunci cand este incalzit.
Grupa 7, ultima categorie din aceasta schema este cea mai greu de reciclat. Fiind o combinatie dintre toate tipurile de plastic prezentate anterior acest lucru face imposibila incadrarea produselor de acest gen intr-o categorie fixa.
In acelasi timp in care mariile companii testeaza tot felul de idei pentru a crea produse eco-friendly si usor reciclabile, noi trebuie sa lucram in paralel printr-o actiune simpla: sa nu mai consumam atat de mult si sa reciclam! Fata de lungul proces de gasire a unor produse si tehnologii care sa utilizeze noi elemente biodegradabile, fabricarea materialelor din deseuri reciclabile reprezinta si o sursa utila de economisire a energiei si a resurselor naturale ale pamantului.
In incheiere mai avem o singura intrebare pentru tine: tu stii de cate planete cu resurse proprii este nevoie pentru a-ti sustine traiul zilnic? Suna putin ciudat, dar vei intelege mult mai bine intrebarea noastra cand vei raspunde la testul urmator: www.footprintcalculator.org. Daca rezultatul nu arata prea increzator, atunci ghidul nostru iti va fi de mare ajutor.