10 obiceiuri sustenabile simple pe care să le adopți în 2023
Sustenabilitatea a devenit un cuvânt cheie atât în discursul brandurilor, clasei politice, activiștilor, cât și în cel al oamenilor din jurul tău. Raportarea față de ceilalți s-a schimbat în ultima vreme. Fie că vorbim despre grija reală pentru cei din jur și mediul înconjurător, fie că vorbim despre schimbările climatice sau chiar generația Z, recunoscută deja pentru deschiderea față de un stil de viață diferit, cel mai important lucru este să începem cu toții să schimbăm ceva în comportamentul nostru.
Dacă fiecare dintre noi integrează în rutina sa măcar două obiceiuri sustenabile noi, avem șansa de a naviga anul 2023 într-un mod mai conștient. Așadar, în cazul în care vrei să faci o schimbare, dar nu știi încă de unde să începi, am pregătit pentru tine o listă cu recomandări.
Top 10 obiceiuri sustenabile de adoptat anul acesta
1. Fă-ți liste de cumpărături
Există multe moduri de a aborda conștient cumpărăturile alimentare, iar întocmirea unei liste de cumpărături este printre cele mai eficiente metode. Planificând dinainte, mai degrabă decât făcând cumpărături impulsive, poți evita risipa de bani și alimente. Îți poți planifica mesele pentru o săptămână și poți căuta rețete. O altă tactică pentru cumpărături înțelepte este să încerci să mănânci înainte de a merge la supermarket sau la piață. În felul acesta vei evita alegerile impulsive.
2. Compostează resturile alimentare
Această modalitate este una simplă pentru a fi sustenabil în viața de zi cu zi. Atunci când alimentele sunt aruncate la gunoi, ele eliberează metan, un gaz cu efect de seră puternic, care le încetinește procesul de descompunere. Excesul de metan din atmosferă este una dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice. Atunci când compostăm resturile alimentare, ajutăm solul să fie mai bogat în nutrienți, pe măsură ce alimentele se descompun.
3. Alege alimente BIO
În mod natural, solul este plin de microorganismele de care avem nevoie pentru ca plantele să se dezvolte. Pesticidele ucid aceste organisme esențiale care alcătuiesc microbiomul solului. Dacă alegem alimente BIO, susținem sistemul alimentar organic și fermierii locali.
4. Mănâncă alimente de sezon
Dacă vrei să adopți obiceiuri sustenabile, când mergi la piață, alege fructele și legumele de sezon. Pe lângă faptul că te ajută să îți menții o dietă echilibrată, pentru că sunt sănătoase și bogate în nutrienți, acest obicei de consum este unul care ajută enorm la evitarea risipei alimentare.
5. Alege mijloacele de transport în comun
Raportul ONU din anul 2022 relevă faptul că modelele nesustenabile de consum și producție sunt cauzele profunde ale triplei crize planetare care implică schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea. Una dintre cauzele încălzirii globale a atmosferei este reprezentată de emisiile de dioxid de carbon provenite de la mijloacele de transport.
Recomandarea noastră este ca atunci când este posibil, să folosești mijloacele de transport în comun, în detrimentul utilizării mașinii personale. De asemenea, pe distanțe scurte, poți chiar să faci o plimbare pe jos. Dincolo de beneficiile pentru mediu, te asigurăm că și corpul tău îți va mulțumi.
6. Folosește pahare reutilizabile
Dacă îți place să cumperi cafea de la cafeneaua preferată sau de la cea din drumul către birou sau facultate, îți recomandăm să foloseștii un pahar reutilizabil. Astfel, vei ajuta la scăderea consumului de plastic și la diminuarea poluării, per total.
7. Investește în produse de calitate
Trendurile în materie de fashion se schimbă constant, pentru că în fiecare anotimp sau sezon apar lucruri noi. Ia în calcul să investești în produse de calitate, din materiale naturale și croieli clasice, care nu demodează de la un sezon la altul.
8. Donează sau vinde hainele pe care nu le mai porți
Există multe ONG-uri care colectează haine pentru persoanele cu posibilități financiare reduse. Dacă ai articole vestimentare sau încălțăminte în stare bună, pe care nu le mai porți, le poți direcționa către aceste ONG-uri care se vor asigura că vor ajunge la persoanele care au nevoie. De asemenea, o alternativă ar fi să îți vinzi hainele, mai ales pe cele de ocazie. În felul acesta vei diminua trendul de consum excesiv.
9. Gândește-te de două ori înainte să printezi
Poți alege – și te sfătuim să o faci din ce în ce mai des – să nu printezi mail-urile sau documentele pe care le primești, dacă nu este neapărat necesar. Sunt situații când aceste informații pot fi stocate și arhivate digital.
10. Refolosește ambalajele
Când mergi la cumpărături poți reutiliza pungile sau atunci când trimiți un colet, poți alege să refolosești ambalaje de la alte pachete. De asemenea, dacă nu împachetezi un produs fragil, care are nevoie de o protecție sporită, renunță la materialele adiționale pentru a umple cutia, deoarece după despachetare, acestea vor ajunge la coșul de gunoi.
Acestea sunt doar câteva recomandări de obiceiuri sustenabile pe care le poți adopta începând de acum. Schimbarea vine cu pași mici. Îți urăm un 2023 mai conștient!