Iată cum să spui NU apei îmbuteliate
Tu știi cât plastic plutește prin oceanele noastre la ora actuală? Cea mai probabilă estimare s-a făcut în 2015, indicând 150 de milioane de tone, la care se adaugă aproximativ 8 milioane de tone în fiecare an. În acest ritm halucinant, se preconizează că în anul 2040, omenirea va arunca până la 29 de milioane de tone plastic anual.
Pe lângă faptul că nenumărate vietăți marine mor ingerând sau sufocându-se cu plastic, cantitățile uriașe regăsite în ape au un impact negativ inclusiv asupra sănătății omenești. S-au descoperit urme de plastic invizibil în apa de la robinet, bere, sare și toate mostrele colectate din oceanele lumii, inclusiv oceanul Arctic. Însuși procesul de incinerare a plasticului poluează din cauza cantității semnificative de dioxid de carbon pe care o emite. Nu în ultimul rând, deșeurile plastice afectează turismul, multe obiective pierzându-și valoarea datorită gunoiului greu de gestionat. (Mai multe detalii aici.)
Dacă dorești să lupți împotriva plasticului, dar nu știi de unde să începi, te ajutăm noi! Cele mai des întâlnite tipuri de deșeuri plastice sunt ambalajele alimentare, PET-urile, capacele din plastic, paiele, respectiv pungile. Un prim pas în diminuarea cantității de materiale plastice consumate este renunțarea la apa îmbuteliată. Iată câteva alternative care te vor ajuta să începi:
- Dacă apa de la robinet din orașul în care locuiești este potabilă, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai la îndemână o sticlă reutilizabilă pe care să o umpli cu apă și să o azvârli în geantă atunci când ieși afară. Obiceiul te poate scuti și de comenzi în plus atunci când stai cu prietenii la o cafea și ți se face sete! Printre variante se află și sticla din oțel inoxidabil Esen9.
- În cazul în care apa de la robinet nu este potabilă, o poți purifica utilizând un filtru. Varianta cea mai la îndemână este cana filtrantă Brita, ușor de manevrat și la un preț accesibil (variază de la 80 la 150 RON), pe care o poți achiziționa de pe Brita.ro, KitchenShop, eMAG, Canafiltrantă.ro. Longevitatea unei căni filtrante depinde de grija pe care i-o arăți, în schimb filtrele trebuie schimbate la câteva luni, în funcție de tipul de filtru. În cazul în care achiziționezi o cană Brita de la Kitchen Shop, nu uita că îți poți recicla filtrele la ei, iar canile se pot recicla la plastic.
- Dacă îți dorești un proces care să nu necesite umplerea și reumplerea constantă a unui recipient, poți opta pentru sisteme de filtrare sub chiuvetă (între 300 și 600 RON, disponibile la Living Solutions, Dedeman, Aquaphor) sau cu montare la robinet (aproximativ 160 RON, disponibil la Aquaphor). Să nu uităm însă și de instalațiile de filtrare a apei cu cărbune activ care ajută la reducerea clorului, eliminarea mirosurilor și gusturilor neplăcute, respectiv eliminarea substanțelor toxice și filtrarea.
- Avem o soluție eco-friendly chiar și în cazul în care preferi apa minerală carbogazoasă! Este vorba de aparatele de făcut sifon sau de preparare a băuturilor carbogazoase. Sunt ușor de găsit, accesibile ca preț, durabile și, cel mai important, te vor ajuta să reduci considerabil plasticul pe care îl consumi și arunci imediat. Prețul variază de la 300 la 500 RON și sunt disponibile pe KitchenShop și eMAG.
Deși pare că lupta împotriva plasticului este copleșitoare, fiecare pas, oricât de mic, ne aduce mai aproape de victorie. Sigur, un sistem de filtrare sau o cană filtrantă sunt mai costisitoare decât apa îmbuteliată și necesită mentenanță, dar în câteva luni, își vor amortiza investiția. Reducând consumul de apă îmbuteliată în favoarea apei filtrate sau direct de la robinet, consumată în recipiente reutilizabile, vei putea să contribui semnificativ la salvarea oceanelor atât de necesare existenței noastre. Bineînțeles că lupta nu ar trebui să se oprească aici, dar este un prim pas esențial pe care îl poți face chiar azi!
Articol scris de Andreea Lupu
Sursa foto AgroFood.ro
Sorry, the comment form is closed at this time.
Alex
Vrem si un buton de share al blog-urilor pe Social media :).
esennoua
Super! Misiune indeplinita, multumim pentru idee!🤗