Mini-ghid pentru o bucătărie fără risipă
Dacă îți dorești ca risipa din bucătăria ta să se apropie de zero, ai venit la locul potrivit! Am adunat aici câteva idei utile și ușor de implementat care te vor ajuta să reduci considerabil volumul de resturi alimentare și alte deșeuri specifice procesului de preparare a mâncării. Știu că drumul spre un stil de viață fără risipă pare anevoios și complicat, dar nu uita că orice schimbare în bine contează, oricât de mică ar fi! Așadar … să începem!
- Spune „da” compostului!
Dacă vrei să arunci deșeurile organice într-un mod responsabil și sustenabil, cea mai înțeleaptă alegere este să le transformi în compost, un îngrăşământ agricol natural, numai bun pentru plantele tale. Pentru asta, ai nevoie de un recipient pentru compost pe care poți fie să ți-l faci singur dintr-o găleată sau ladă cu capac căreia să-i adaugi găuri de aerisire, fie să-l achiziționezi. Printre opțiuni se află recipientul pentru compost iDesign de la Bonami, din oțel inoxidabil, la 190 RON, lada de compost pentru grădină Biocompost marca Dedeman, din material reciclabil, la 259 RON, sau echipamentul electric de compostat Oklin GG-02 de la Eurotron care poate transforma în compost 4 kg de resturi în doar 24 de ore, utilizând microbii Acidulo.
- Fă-ți stocul de recipiente reutilizabile și cumpără la vrac!
Mai ții minte colecția de borcane goale rămase de la zacuscă și murături? Scoate-le din cămară, șterge-le de praf, pune-le într-o sacoșă și hai la o plimbare până la piață sau până la un magazin alimentar de unde poți cumpăra produse vrac! De asemenea, borcanele sunt super utile pentru depozitarea mâncărurilor (inclusiv în congelator!) sau pentru mese la pachet.
Pe lângă mult iubitele borcane, asigură-te că ai în bucătărie un număr respectabil de caserole și containere din metal, sticlă sau silicon (evită plasticul!), esențiale atât pentru păstrarea alimentelor, cât și pentru transportul lor. Nu uita că depozitarea hranei în condiții optime îi prelungește durata de viață, iar astfel, minimizezi cantitatea de risipă. Pentru a elimina folia de plastic din bucătăria ta, poți apela fie la containerele sus-menționate, fie la soluții inovative precum pungi alimentare de silicon reutilizabile (disponibile pe eMAG, Bonami, Coleter, și altele), capace flexibile de silicon pentru vase (le puteți găsi pe Lightinthebox, Bestcasnice, Coleter, etc.), sau ambalajele cerate de alimente (disponibile pe Esen9). Bineînțeles că listei de recipiente reutilizabile i se adaugă produsele clasice pe care mulți dintre voi le cunoașteți deja cum ar fi sticlele reutilizabile, cănile reutilizabile to-go și sacoșele din material textil, atât pentru cumpărături, cât și pentru depozitarea fructelor și legumelor.
Cel mai important însă este să cumperi exact atât cât consumi! Pentru a evita risipa, fă-ți o listă cât mai exact cu produse înainte să mergi la cumpărături. Astfel, nu vei achiziționa impulsiv produse care ulterior se vor strica în frigider. Nu uita să verifici data de expirare!
- Spălare și curățare fără risipă!
Dacă te întrebi cu emoție cum poți să-ți speli vasele și bucătăria fără bureți și soluții în plastic, ai aici răspunsurile de care ai nevoie! În primul rând, bureții pot fi înlocuiți fără probleme cu un burete natural lufa (este biodegradabilă, eficientă și rezistentă), pe care o poți achiziționa fie din magazinul online Esen9. Fun fact: lufa, sau loofah, pe numele original, este o invenție a lumii arabe și strămoșul buretelui modern! În ceea ce privește detergentul de spălat vase, poți opta pentru unul sub formă de săpun, cum ar fi săpunul solid de spălat vase, LoofCo sau săpunul de Marsilia pentru bucătărie, iar în cazul în care ai o mașină de spălat vase, există detergent sub formă de tablete, pentru a evita plasticul. Esențiale pentru o curățare zero waste sunt și prosoapele de bucătărie din material textil.
Sper că aceste idei te-au încurajat să-ți începi călătoria spre un stil de viață fără risipă! Înainte de a achiziționa produsele necesare pentru eliminarea deșeurilor, nu uita să localizezi magazinul sau producătorul cel mai apropiat geografic de tine ca să eviți poluarea generată de transport.
Articol: Andreea Lupu
Fotografie: Natalia Chernyshova