Localurile farm to table. Ce presupun și cum ajută planeta?
Într-o lume parcă setată pe fast forward, în care totul trebuie să fie gata acum și aici, conceptul de farm to table apare ca o provocare ce are puterea de a încetini viața de zi cu zi și de a ne readuce la un ritm conștient și benefic pentru toată lumea.
În era fast food și a restaurantelor axate pe eficiență maximă, calitatea ingredientelor și etica obținerii acestora nu reprezintă o prioritate. În schimb, antreprenorii curajoși care aspiră la un ecosistem farm to table privesc lucrurile diferit.
Ce înseamnă farm to table și de ce ajută planeta?
A mânca acolo unde hrana este produsă. La fermă, în livadă sau în grădină. Aceasta este esența fenomenului care își dorește să promoveze un drum cât mai scurt de la alimentul natural la consumatorul final.
Beneficiile sunt multiple și privesc toată planeta. În primul rând, consumul de ingrediente cât mai locale înseamnă mai puțină distanță și mai puține mijloace de transport, deci o amprentă de carbon mai mică sau aproape inexistentă. Folosirea ingredientelor sezoniere, produse local, în meniuri face ca restaurantele să nu mai apeleze la hrană transportată din alte țări sau chiar de pe alte continente.
Apoi, fenomenul aduce beneficii chiar sursei: fermierilor și producătorilor. Aceștia sunt plătiți mai bine pentru munca lor valoroasă și, astfel, sunt motivați să păstreze standardele înalte de calitate. Prin urmare, nu vor folosi îngrășăminte toxice pentru pământ, apă și oameni, din dorința de a produce și de a vinde mai mult, pentru un venit suficient de mare.
În plus, consumul alimentelor proaspete, în sezon, direct de la sursă, contribuie la evitarea risipei alimentare, atât de necesară în prezent și în viitor.
Nu în ultimul rând, beneficiarii fenomenului sunt chiar bucătarii și clienții lor. Primii dintre ei obțin o calitate superioară a materiei prime, gusturi autentice și pronunțate, care pun în evidență preparatele și le fac unice. Prin urmare, clienții se vor întoarce de fiecare dată pentru acea savoare nemaiîntâlnită.
Apoi, consumatorul final al preparatelor beneficiază de o experiență culinară inedită, dar și de hrană sănătoasă, nutritivă. Astfel, comunitățile locale se pot bucura de o hrană mai bună din toate punctele de vedere.
Cum pot fi localurile farm to table?
În sensul clasic, într-un local farm to table, materia primă, hrana, ajunge direct de la producător în bucătăria restaurantului, fără a mai trece prin magazine sau alți intermediari.
Bineînțeles, acest concept pur poate fi dificil de respectat în totalitate, mai ales în zonele urbane de mari dimensiuni. De aceea, afacerile locale folosesc și termeni precum „ingrediente locally sourced (din surse locale)” și „ingrediente sezoniere”, care înglobează principii ale aceluiași fenomen.
Iată 4 localuri cu principii farm to table din România, pe care să le vizitezi cu prima ocazie!
1. NOUA Bucătărie Românească
„România în farfurie: teritoriu, tradiție, produs local” este motto-ul de pe meniul NOUA, un restaurant ce duce bucătăria tradițională a țării la rang de artă. Aici, ingredientele sunt mereu locale și sezoniere, rețetele sunt românești, însă sunt adesea reinterpretate în stiluri surprinzătoare chiar și pentru cei pricepuți în domeniul gastronomiei.
2. Samsara Earth Food
Restaurantul Samsara a fost, inițial, celebru printre vegetarieni și vegani, care ridicau în slăvi preparatele fără ingrediente de proveniență animală, dar totuși incredibil de complexe și de gustoase.
Creatorii localului sunt adepții fenomenului farm to table, chiar dacă recunosc că nu este deloc ușor să pui în practică un astfel de ecosistem. Cu toate acetea, Samsara a reușit să aducă în România o bucățică de farm to table autentic, prin Pop-Up Stories, eveniment organizat chiar într-un parc etnografic, dar și prin practicile lor de zi cu zi, din bucătăriile restaurantelor din Cluj și București.
3. Rare House
Din zona de fine dining și mâncare cu o complexitate ridicată, trecem la un restaurant de familie, cu mâncare simplă și sănătoasă. Ingredientele sunt proaspete, rețetele din meniu sunt mereu adaptate la sezon, iar gustul este simplu și bun, ca în copilărie. Într-adevăr, o raritate!
4. Casa Timiș
Ospitalitatea de familie este dorința principală a fondatorilor Casei Timiș, urmată de parteneriate etice și respect pentru fiecare element care intră în bucătărie și nu numai. Turismul vini-viticol este specializarea lor, iar restaurantele Casa Timiș înglobează ingrediente locale, autentice, transformate în preparate de top de către chefii bucătari.
Acestea fiind spuse, chiar dacă un concept precum farm to table este dificil de aplicat ca la carte, tot mai multe localuri sunt deschise la a încerca, pentru încă un pas către sustenabilitate și o planetă mai sănătoasă. Iar tu le poți fi alături prin alegerile tale de zi cu zi!