Fără risipă în bucătărie: 3 rețete creative cu ingrediente pe care de obicei le arunci
Când vine vorba despre risipă, în bucătărie se întâmplă o mare parte din problemă. Uiți de ingrediente și acestea expiră. Cumperi cantități prea mari de fructe și legume proaspete și nu apuci să le gătești înainte să se deterioreze. Sau, poate, anumite părți din alimente ajung direct în coșul de gunoi, pentru că nu te-ai gândit niciodată că le-ai putea folosi la gătit.
Astăzi, vorbim despre ultimul caz. Vei descoperi că risipa în bucătărie poate fi combătută în cele mai creative moduri!
3 rețete inventive care te ajută să eviți risipa în bucătărie
- Mousse vegan de ciocolată cu aquafaba
Aquafaba nu este niciun ingredient complicat pe care trebuie să-l cumperi din magazine specializate. Din contră. Este vorba despre lichidul din conserva cu năut.
Poate că ai observat, atunci când ai scurs boabele, că zeama respectivă seamănă puțin cu albușul de ou, ba chiar produce și spumă atunci când este agitată. Ei, bine, aquafaba poate fi transformată cu ușurință într-un mousse delicious cu ciocolată. Iată cum!
Ingrediente:
- Lichidul dintr-o conservă de năut
- 150 g ciocolată neagră, topită și răcită
- O lingură de zahăr brun sau zahăr de cocos (opțional)
- Esență de vanilie (opțional)
- Un praf de sare
Mod de preparare:
Bate aquafaba cu un mixer, într-un bol uscat și curat, ca și cum ai bate albușurile de ou. Adaugă praful de sare încă de la început. Procesul va dura între 7 și 10 minute, în funcție de puterea mixerului pe care îl folosești.
Când obții o textură pufoasă, asemănătoare bezelei, oprește mixerul și adaugă ciocolata topită și adusă la temperatura camerei. Tot acum poți adăuga, dacă dorești, zahărul și esența de vanilie.
Amestecă totul ușor, folosind o spatulă și mișcări de jos în sus, pentru a păstra aerul în interior. Când ai încorporat toate ingredientele, toarnă mixul în cupe sau în pahare, apoi lasă mousse-ul să se răcească în frigider măcar pentru o oră.
Servește mousse-ul vegan cu fructe de pădure proaspete și fulgi de cocos.
- Flatbread fără gluten cu tulpini de broccoli
Ai cumpărat broccoli, ai gătit floretele și ai rămas cu o tulpină ciudată, asemănătoare unui copac gol și nu foarte apetisant. După ce vei încerca rețeta de mai jos, îți vei schimba complet perspectiva!
Ingrediente:
- Tulpinile de la un broccoli mare
- 100 g făină de migdale sau migdale date prin blender
- 4 ouă
- O linguriță de ierburi uscate (oregano, busuioc, rozmarin, cimbru)
- Sare și piper
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și tapetează tava lui pătrată cu hârtie pentru copt.
Într-un blender, pune tulpinile de broccoli tăiate în bucăți mai mici și mixează-le până obții o textură fină. Transferă-le într-un bol încăpător, adaugă făina de migdale și condimentele. Amestecă bine.
Apoi, fă o mică adâncitură în centru și sparge ouăle. Amestecă-le ușor cu o furculiță, apoi încorporează-le cu mâna și frământă puțin aluatul rezultat.
Întinde aluatul în tavă, într-un strat uniform. Bagă-l în cuptor pentru 20-25 de minute sau până când se rumenește puțin. Lasă flatbreadul să se răcească la temperatura camerei, apoi taie-l în forma dorită.
Poți să-l folosești pentru a face sandwich-uri și wraps cu legume proaspete și hummus.
- Coji crocante de cartofi cu maioneză și sos iute
Probabil că peste 90% din cojile de cartofi din orice gospodărie ajung la coșul de gunoi. În fond, nu se gândește nimeni că poate preveni risipa în bucătărie consumând aceste resturi, nu-i așa?
Ei, bine, nu chiar. Cojile prăjite de cartofi reprezintă chiar o specialitate apreciată în anumite localuri. Zero waste și absolut delicios!
Ingrediente:
- Coji de cartofi tăiate cu un peeler
- Ulei de floarea soarelui pentru prăjit/copt
- Sare și piper, după gust
- 2 linguri maioneză sau maioneză vegană
- O linguriță de Sriracha sau alt sos iute
Mod de preparare:
Este foarte important să speli foarte bine cartofii pe care urmează să-i folosești. Apoi, când îi decojești, nu face coji foarte subțiri – decojește și puțin din cartof.
Dacă prepari cojile crocante prin prăjire, încinge uleiul și procedează la fel ca în cazul cartofilor prăjiți. Apoi, transferă cojile într-un bol și amestecă-le cu sare și piper.
Dacă preferi varianta fără prăjire, amestecă într-un castron cojile cu sarea și piperul, apoi întinde-le pe o hârtie de copt și pune-le în cuptorul preîncălzit la 200-220 de grade Celsius, până când observi că se rumenesc.
Pentru sos, amestecă maioneza cu Sriracha sau sos Tabasco. Adaugă sosul treptat, pentru a ajusta cât de picant dorești să fie. Asta e tot!