Cum să renunți la carne și, mai ales, de ce? Beneficiile concrete pentru sănătate și mediu
Unii le spun rezoluții, alții obiective, dorințe sau #goals. Cert este că fiecare dintre noi își propune măcar un lucru ambițios atunci când un nou an începe. Este un moment în care motivația este mai mare ca oricând, deci de ce nu am profita de el?
Printre cele mai întâlnite obiective la nivel global se numără mâncatul (mai) sănătos. Știi și tu: fără zahăr, mai puțin fast food, mai puțină carne.
Ei, bine, noi susținem astfel de inițiative și, totodată, te invităm să înțelegi de ce ar fi o idee extraordinară să renunți la carne măcar pentru o perioadă. Chiar și sub forma unui no meat month challenge. Asta pentru că datele recente ne-au atras atenția și vrem să le împărtășim și cu tine.
Câtă carne se consumă în lume și cum impactează asta mediul?
Conform unui studiu efectuat în 35 de țări, se pare că în 2019 fiecare om a mâncat, în medie, 4,5 kilograme de carne în plus față de 2000. Poate că aceste cifre nu îți spun mare lucru. Totuși, ele se traduc în efecte negative asupra mediului, efecte ce vor deveni tot mai apăsătoare pe termen lung.
Cu cât se consumă mai multă carne la nivel global, cu atât cererea va fi din ce în ce mai mare. În consecință, se vor defrișa mai multe terenuri pentru ca industria producătoare de carne să se poată extinde sub formă de pășuni sau crescătorii pentru vite, porci și păsări.
Pentru a-ți face o idee clară, ține cont de faptul că așezările umane ocupă doar 1% din suprafața terestră, pădurile ocupă 26%, iar fermele și spațiile pentru industria producătoare de carne ocupă 27% din planetă.
Per total, se estimează că această industrie este răspunzătoare de aproximativ 34% din emisiile globale, având o amprentă de carbon uriașă.
Totodată, un studiu desfășurat în Marea Britanie arată că o dietă vegetariană produce cu 59% mai puține emisii decât o dietă care conține carne.
De ce este o idee bună să renunți la carne?
În primul rând, pentru că un consum mai mic de carne la nivel macro va stopa extinderea industriei producătoare și, prin urmare, va duce la micșorarea (sau măcar stagnarea) emisiilor de carbon.
Apoi, pentru că toate animalele sunt ființe simțitoare, care suferă atunci când simt durere sau sunt despărțite violent de părinți/copii, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în fabrici și ferme. Așadar, renunțând la carne, nu vei mai contribui la abuzul și cruzimea asupra animalelor.
Iar dacă aceste motive nu sunt suficiente, trebuie să știi că reducerea consumului de carne are și beneficii pentru sănătatea ta.
O dietă fără carne (și mai ales una vegană, fără produse animale de niciun fel) scade șansele de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului și cancerului, diminuând nivelul de inflamație din organism.
În plus, mai puțină carne va însemna, de cele mai multe ori, mai multe cereale, legume și fructe. Efectul? O digestie mai bună, o greutate ușor de ținut sub control și un nivel de energie ridicat.
Cum să renunți la carne?
Unii rostesc această întrebare cu teamă și lipsă de speranță, alții cu curiozitate și un carnețel deja pregătit pentru notițe. Oricare ar fi cazul, recomandările de mai jos te vor ajuta.
- Începe prin a folosi înlocuitori cât mai autentici
Este adevărat: când consumi carne aproape zilnic, poate fi greu să renunți dintr-odată. De aceea, nu trebuie să fii drastic(ă) și să începi să mănâci brusc doar salate.
Începe tranziția ușor, treptat, înlocuind carnea preferată cu produse care imită gustul familiar. În prezent, ai o mulțime de variante, sub formă de burgeri, cârnați, chiar și salam sau bacon. Le găsești pe toate în supermarketuri, de la branduri precum Verdino sau Beyond Meat. Cele mai multe produse sunt făcute din proteină de mazăre, seitan și tofu, ingrediente care vin și ele la pachet cu beneficii pentru sănătate.
- Învață să gătești și să consumi ingrediente noi
Majoritatea vegetarienilor și veganilor ajung la concluzia că, atunci când mâncau carne, aveau o alimentație mult mai limitată decât în prezent. Motivul? Renunțarea la carne te face să cauți înlocuitori și rețete noi.
Treptat, vei simți mai rar nevoie de înlocuitori care imită carnea și vei descoperi gusturi și combinații interesante. Include în dietă leguminoase (năut, linte, fasole), fructe și legume proaspete și cât mai multe verdețuri de sezon.
Testează rețete cu quinoa, bulgur, chia și nu înceta să fii curios. Vei descoperi că hrana este mai variată decât credeai. Viața fără carne nu ți se va mai părea deloc imposibilă!
- Evită senzația de foame și lipsa de energie
Când elimină pentru prima oară carnea din alimentația de zi cu zi, multe persoane se confruntă cu senzația constantă de foame și cu un nivel scăzut de energie. Acest lucru se întâmplă pentru că mâncarea eliminată nu este înlocuită, ci doar exclusă. Drept urmare, se consumă un număr mai mic de calorii.
Pentru a evita senzația neplăcută că mereu ai mânca ceva interzis doar ca să-ți revii, asigură-te că îți restructurezi dieta zilnică. Cartofii dulci, fasolea neagră sau roșie, pastele integrale și orezul brun sunt doar câteva exemple de ingrediente sățioase. Acestea țin departe foamea și eliberează energie treptat, pe tot parcursul zilei.
Nu în ultimul rând, nu pune o presiune uriașă pe tine. Dă-ți timp să descoperi și să experimentezi. Iar dacă încă te întrebi cum să renunți la carne și ți se pare imposibil, încearcă, în primă fază, să rărești consumul. Orice schimbare contează!