Cum să dai de capăt cumpărăturilor second-hand
Dacă ai nevoie să-ți îmbogățești șifonierul cu câteva piese vestimentare chic, dar să rămâi în același timp fidel stilului de viață less waste, nu ezita să dai o raită prin oraș în căutare de magazine second-hand. Multe persoane evită experiența, crezând că acest tip de shopping e obositor și ineficient. Ei bine, nu și dacă îl faci cum trebuie! Am adunat aici câteva idei care te vor ajuta să dai de capăt cumpărăturilor second-hand într-un mod plăcut, sustenabil, organizat și economic. Hai să începem:
- The time to have a map is before you enter the woods!
Cât de ușoară ne-ar fi viața dacă am pune în aplicare înțelepciunea populară! Într-adevăr, atunci când pleci în căutarea unor produse la mâna a doua, trebuie să știi foarte clar ce anume cauți și unde ai cele mai multe șanse să găsești acele obiecte vestimentare. Fă-ți o listă cu hainele sau încălțămintea de care ai nevoie și stabilește-ți un buget pe care să îl respecți cu orice preț! Dacă nu cunoști magazinele second-hand din orașul tău, culege informații de la persoane care le frecventează și dețin toate secretele: unde sunt magazinele cu cele mai bune prețuri, când au loc reducerile și când se aduc produsele, ce magazine au o colecție potrivită nevoilor tale și unde se găsesc produsele de calitate la un preț bun.
2. Dacă e second-hand, nu înseamnă că e de unică folosință!
Din păcate, mult prea mulți oameni achiziționează angro de la mâna a doua doar pentru că e ieftin, fără să se gândească dacă vor folosi cu adevărat obiectele aruncate în coșul de cumpărături. Știm cu toții că aceste haine vor sfârși ocupând loc în dulapuri și, mai târziu, la groapa de gunoi. Dacă vrem să reducem risipa, trebuie să aplicăm aceeași grijă și în privința cumpărăturilor second-hand. Nu ești sigur că vei purta cămașa aceea în carouri, chiar dacă e la reducere? Pune-o înapoi pe umeraș. Nu ai idee cu ce bluză poți asorta fusta aceea vintage? Așeaz-o pe raft până îi găsești sufletul pereche! În cel mai rău caz, te poți întoarce după ele mai târziu. Cumpără un obiect vestimentar doar atunci când știi cu certitudine că te-ai îndrăgostit cu adevărat, că îți va fi util și că se va integra fără probleme în șifonierul tău!
3. Alege materiale sustenabile!
Pe cât posibil, încearcă să eviți materialele sintetice și cele de proveniență animală convenționale. Cele mai sustenabile opțiuni sunt bumbacul organic, inul, fibra de cânepă, materialele sintetice reciclate sau cele de proveniență animală produse responsabil. Deși poate fi destul de greu să găsești mereu astfel de produse în magazinele second-hand, nu strică niciodată să arunci o privire pe etichetă și să te gândești de două ori înainte să deschizi portofelul. Aici poți găsi mai multe detalii despre materialele textile prietenoase cu mediul.
4. Investește timp!
S-ar putea să nu găsești tot ce cauți în primul magazin în care intri și asta e okay! Shoppingul la mâna a doua e special tocmai pentru că nu știi niciodată ce surprize vei întâlni. Asigură-te că îți programezi expediția la cumpărături într-o zi liberă în care ai timp să te plimbi de la un magazin la altul, să investighezi raioanele și să probezi de câte ori e nevoie hainele care îți fac cu ochiul. Tot o vorbă din popor ne spune că „graba strică treaba” – iar această zicală se aplică în proporție de 100% în cazul cumpărăturilor second-hand.
5. Câteva pregătiri în plus pentru o experiență de nota zece!
Cum am menționat deja, o sesiune de cumpărături va implica cel mai probabil multă plimbare, așa ce de ce să nu transformi shopping-ul într-un workout sustenabil? Ia-ți bicicleta, trotineta, sau cea mai comodă încălțăminte de sport și hai să-i dăm startul! Înainte să pleci de acasă, nu-ți uita sacoșa (ori sacoșele) cu o sticlă reutilizabilă plină cu apă (va fi un drum lung și vei avea nevoie de hidratare), câteva gustări și un dezinfectant. Îmbracă-te cu ceva comod (și ușor de dat jos având în vedere câte haine vei proba), iar dacă vrei să te asiguri că totul e igienic, ia-ți un maiou și o pereche de colanți peste care să probezi obiectele vestimentare.
Sper că aceste sfaturi ți-au dat ceva mai mult curaj și chef de cumpărături cât mai sustenabile! Shoppingul la mâna a doua este o experiență care ne pune la încercare creativitatea, răbdarea și atenția, dar rezultatele vor fi pe măsură, mai ales atunci când vei găsi o piesă unică de care nu te vei mai putea despărți! Și cel mai important, este un mod ușor de a proteja planeta, refuzând produsele Fast Fashion.
Andreea Lupu