10 Sfaturi pentru Călătorii Sustenabile
Chiar dacă situația epidemiologică nu ne dă încă verde la călătorii unde, când și cum ne-am dori, avem ceva mai multă libertate să bifăm obiectivele turistice favorite, să explorăm și să ne bucurăm de compania celor dragi altundeva decât acasă și la terase. Și să nu uităm că se apropie încet-încet vremea bună! Dar înainte să ne plănuim vacanțele și excursiile, hai să vedem cum putem reduce risipa pe drum.
Îți amintești stresul dinaintea unei călătorii, când străbați magazinele cumpărând șervețele, produse de igienă, snack-uri, sticle de apă și suc, când te gândești ce haine să-ți pui la tine, cum să reduci dimensiunea bagajului și cum să te asiguri că nu pierzi niciun tren, avion, autobuz, ori autostradă? Ce-ar fi să redirecționezi puțin din energia și entuziasmul dinaintea plecării spre câteva pregătiri pentru o călătorie less waste? Iată câteva idei care te vor ajuta să te organizezi eficient, fără stres și fără risipă!
- Prepară-ți mâncarea și gustările la tine acasă, iar apoi împachetează-le în recipiente reutilizabile
Fie că e vorba de fructe, cookies, niște sandvișuri, ori o salată, există o mulțime de opțiuni culinare simplu de preparat, sănătoase și ușor transportabile din care poți să alegi pentru a evita snacksurile ambalate. Să nu mai vorbim de faptul că, odată golite, recipientele îți vor fi de ajutor atunci când vrei să iei mâncare la pachet.
2. Nu-ți uita sticla reutilizabilă pentru apă, thermosul și tacâmurile de metal!
Evită pe cât posibil să îți cumperi apă îmbuteliată de pe drum, sucuri în sticle de plastic, ori băuturi calde în recipiente de unică folosință. Optează pentru o sticlă (sau două) reutilizabilă de apă pe care vei putea să o reumpli când ajungi la surse de apă potabilă, un thermos numai bun pentru cafeaua de dimineață petrecută pe drum, sau pentru un ceai cald și tacâmuri din metal pe care să le ai mereu la îndemână, ca să poți spune nu celor de unică folosință.
3. Evită produsele de igienă travel-size!
Dacă nu e posibil să-ți pui în bagaj produsele de igienă pe care le folosești deja din cauza dimensiunii, alege săpunuri și șampoane solide, respectiv pastă de dinți sub formă de tablete. Nu doar că nu-ți vor da bătăi de cap la check-in, dar sunt mult mai ușor de găsit în ambalaje de hârtie.
4. Go digital!
În limita posibilității, încearcă să folosești varianta digitală a biletelor de călătorie. It’s as simple as that! Cât timp nu ești un colecționar înrăit de bilete de călătorie, nu ai niciun motiv să-ți umpli portofelul de hârtii.
5. Protejează-te less waste!
E clar că nu vei putea porni la drum fără camarazii tăi de nădejde: masca și dezinfectantul. Dar poți să-ți alegi o mască reutilizabilă super chic din material textil, conformă cu directivele OMS! În ceea ce privește dezinfectantul, am doua sfaturi: achiziționează o sticlă mai mare de dezinfectant din care să-ți umpli sticluța de călătorie și încearcă să folosești dezinfectantul pus la dispoziție de spațiile prin care treci.
6. Alege opțiuni de cazare cu mai puțină risipă!
Fie că e vorba de un Airbnb, sau un apartament de pe Booking, spațiile de acest tip sunt ceva mai sustenabile decât hotelurile. Ai propria bucătărie utilată, baia nu e inundată de mini-săpunuri și mini-șampoane, îți poți schimba și spăla hainele de pat și rufele atunci când consideri, iar camera nu e presărată de pahare de unică folosință. În cazul în care vrei totuși să te cazezi la un hotel, apelează la serviciile de housekeeping doar atunci când ai neapărată nevoie, folosește-te de propriile produse de igienă și pune-ți la bătaie tacâmurile și recipientele reutilizabile de câte ori e nevoie!
7. Știai că produsele menstruale eco-friendly sunt și travel-friendly?
Exceptând cazul în care faci o călătorie cu cortul într-o zonă fără toaletă sau apă curentă, absorbantele lavabile și cupele menstruale sunt super-prietenoase cu deplasările. Ocupă mult mai puțin spațiu, sunt mai ușoare și… nu poți să te trezești că s-au terminat și nu ai de unde să-ți cumperi altele!
8. Încearcă să folosești metode de transport sustenabile
Pe lângă faptul că sunt prietenoase cu mediul și cu sănătatea ta, plimbările îți vor permite să explorezi în detaliu și să savurezi din plin locurile pe care le vizitezi, iar transportul în comun (de cele mai multe ori, eficient) îți va da ocazia să interacționezi cu oamenii din zona respectivă. Și, deși nu ne place să auzim asta, încearcă să zbori cât mai puțin și să rămâi cu picioarele pe pământ în vehicule care elimină cea mai modestă cantitate de dioxid de carbon posibilă. Bineînțeles că transportul aerian este de multe ori necesar, dar hai să verificăm ce au de oferit trenurile înainte!
9. Optează pentru o masă la restaurant în locul livrării!
Dacă nu îți poți prepara tu mâncarea, sfatul meu e să te bucuri dine in de ce-ți oferă paleta de restaurante din spațiul pe care-l vizitezi. Astfel, vei evita ambalajele și vei putea să guști nu doar mâncarea, ci și atmosfera localului.
10. Nu-ți uita sacoșele textile…
Călătoriile sunt imprevizibile, așa că cel mai bun mod de-a evita plasticul nedorit e să ai mereu la tine o sacoșă din material textil și punguțele de pânză pentru fructe și legume.
…. și nici batistele textile!
Înlocuiește șervețelele cu batiste de bumbac pe care le poți spăla și refolosi de câte ori e nevoie!
Secretul călătoriilor sustenabile stă în energia pe care o acorzi pregătirilor și în determinarea cu care alegi să respecți principiile de reducere a risipei chiar și în vacanță. Nu e așa de greu precum pare, iar odată ce te obișnuiești, va deveni din ce în ce mai ușor. Îți dorim să călătorești în siguranță și cu atenție față de mediul înconjurător!
– Andreea Lupu –