„David Attenborough: A life on our planet” – Un semnal de alarmă pentru umanitate
Traiul sustenabil este un favor pe care ni-l facem atât nouă – ca persoane, cât și nouă – ca umanitate. Dar în mijlocul forfotei și aglomerației cotidiene, uităm adesea motivul real datorită căruia am ales această cale. Pe cât de valoros e faptul că ne străduim zi de zi să reducem risipa și să ducem un stil de viață sănătos și verde, tot pe atât de important e ca din când în când să facem un pas în spate și să privim imaginea de ansamblu.
Documentarul „David Attenborough: A life on our planet” (2020), regizat de Alastair Fothergill, Jonathan Hughes și Keith Scholey, ne reamintește cât de frumoasă a fost cândva planeta noastră, cât de grave sunt schimbările climatice recente și ce trebuie să facem pentru a evita un viitor dezastruos.
Naturalistul și crainicul TV David Attenborough este celebru mai ales pentru scrierea și prezentarea documentarelor de istorie naturală din colecția „Life”, produsă alături de BBC Natural History Unit. Din 1979 până în 2010, Attenborough creat 9 seriale care împreună alcătuiesc un studiu complet al faunei și florei terestre, reprezentând, în același timp, un reper de calitate în realizarea filmelor despre fauna și flora sălbatică.
„David Attenborough: A life on our planet” reprezintă mărturia naturalistului în vârstă de 94 de ani care, după aproape un secol trăit pe draga noastră planetă, a văzut cele mai impresionante miracole naturale și cele mai devastatoare evenimente produse de om. Dacă la nașterea acestuia, în 1937, populația lumii număra 2,3 miliarde de oameni, în atmosferă era o concentrație de dioxid de carbon de 280 ppm și 66% din zonele sălbatice erau intacte, în 2020 situația este radical diferită: suntem 7.8 de miliarde, atmosfera este încărcată cu o concentrație de dioxid de carbon de 415 ppm, iar sălbăticia neatinsă de om a scăzut la 33%. Mai șocant de atât este faptul că de-a lungul vieții istoricului, temperatura Terrei a crescut cu 1 grad Celsius, în condițiile în care temperatura stagnase vreme de mai bine de 10.000 de ani.
Oricât de înfricoșătoare și tragice sunt explicațiile lui David Attenborough, expertul în științe naturale ne asigură că există soluții – soluții simple, clare și eficiente pe care dacă le implementăm acum, avem șanse nu doar să salvăm planeta (ea se va regenera oricum), ci pe noi ca specie. El susține că singurul drum spre restaurarea echilibrului terestru este restaurarea biodiversității. Iată cum trebuie să facem asta:
- Stoparea creșterii populației
Resursele planetei noastre sunt limitate și nu pot susține o astfel de explozie demografică. Pentru a inversa acest fenomen, Attenborough propune scoaterea oamenilor din sărăcie, facilitarea accesului la servicii de sănătate și încurajarea fetelor în obținerea unei educații de calitate. Dar cu toate că ridicarea nivelului de trai va contribui semnificativ la scăderea natalității, important este să îmbunătățim calitatea vieții într-un mod sustenabil: folosind energie regenerabilă.
2. Însănătoșirea oceanelor
Oceanele au un rol esențial în stoparea încălzirii globale datorită capacității lor uimitoare de a absorbi căldură. În plus, menținerea biodiversității acvatice este esențială și pentru noi, având în vedere cantitatea uriașă de pește pe care o consumăm. Istoricul oferă ca exemplu soluția Republicii Palau unde în momentul în care cantitatea de pește se diminuează, pescuitul este restricționat pentru a oferi șansa vietăților să se înmulțească. Este estimat că restricționarea pescuitului pe o treime din zonele de coastă ar fi suficient pentru a avea la dispoziție o cantitate de pește mai mare decât am avea vreodată nevoie.
3. Restaurarea zonelor sălbatice
În momentul de față, umanitatea folosește majoritatea zonelor terestre pentru agricultură, fapt care a cauzat o reducere îngrijorătoare a zonelor sălbatice. Dacă ne dorim un ecosistem echilibrat și sănătos, trebuie să dăm spațiu suficient pentru ca animalele sălbatice să se întoarcă. Având în vedere că o mare parte a produselor rezultate din agricultură sunt folosite pentru hrana animalelor pe care le mâncăm, un prim pas pentru restaurarea zonelor sălbatice este reducerea cantității de carne din alimentația noastră. Attenborough ne destăinuie că planeta pur și simplu nu poate susține miliarde de consumatori înrăiți de carne. O dietă preponderent vegetală ar însemna să redăm sălbăticiei jumătate din terenul folosit astăzi pentru agricultură.
4. Restaurarea pădurilor
Ultima propunere a celebrului naturalist se referă la salvarea plămânilor verzi ai planetei noastre. Absorbind cantități enorme de dioxid de carbon și adăpostind 80% din fauna și flora Terrei, pădurile au un rol vital în menținerea unei temperaturi globale constante, prevenind astfel un dezastru care ar duce la dispariția speciei noastre. Oprirea defrișărilor și restaurarea pădurilor nu este o opțiune recomandată, ci o necesitate care nu poate aștepta.
În final, David Attenborough ne reamintește că am ajuns atât de departe pe scara evoluției datorită inteligenței noastre, dar în acest moment al istoriei, avem nevoie de înțelepciune pentru a ne asigura continuitatea. Mai mult decât atât, istoricul subliniază o lecție pe care natura ne-o demonstrează din nou și din nou: faptul că o specie poate prospera, doar atunci când întreg ecosistemul prosperă!
Recomandăm documentarul „David Attenborough: A life on our planet” tuturor celor care vor să exploreze în profunzime impactul pe care noi, ca specie, l-am avut asupra lumii naturale: cu bune, cu rele, cu date exacte și cu soluții.
scris de Andreea Lupu