2021 cu mai puțină risipă!
Cum stai cu motivația pentru noul an? Știm că 2020 a fost un adevărat roller coaster plin de evenimente nefericite, dar asta nu înseamnă că nu putem spera la un 2021 mai luminos! Dacă deja ți-ai făcut lista (fizică sau mentală) de obiective pentru noul an, sperăm că printre ele se află și un stil de viață cu mai puțină risipă. Nu știi cu ce să începi? Iată câteva idei utile și ușor de implementat pentru un an nou mai prietenos cu mediul:
- Achiziționează o mască reutilizabilă
Cu toate că vaccinarea împotriva COVID-19 a început deja, iar noul an ne prinde mai bine pregătiți pentru a înfrunta pandemia, măștile vor face în continuare parte din viețile noastre pentru o perioadă de timp. O metodă convenabilă și sigură prin care putem reduce cantitatea deșeurilor plastice ajunse în oceane sau la groapa de gunoi este prin folosirea unei măști reutilizabile din material textil pentru uz civil. Organizația Mondială a Sănătății recomandă măștile cu trei straturi de material, cel din mijloc funcționând ca filtru. Aici aveți mai multe detalii despre tipurile și modul de utilizare a măștilor textile în așa fel încât să vă protejeze sănătatea.
2. Revizuirea cadourilor!
Okay, știu că pare o idee trăznită, but bear with me! Crăciunul e sinonim cu darurile și chiar dacă cei dragi nu ne nimeresc mereu gusturile, gestul contează. Să nu uităm, însă, că această perioadă este și o sursă îngrijorătoare de risipă și cadouri pe care nu le vei folosi niciodată și le vei depozita printr-un dulap timp de câțiva ani buni până când vei uita de la cine le-ai primit și le vei arunca. Eu îți propun să-ți împarți cadourile în trei categorii:
- Cadouri utile pe care le vei folosi – nimic de comentat aici! Folosește-le cu drag și nu uita să te desparți de ele responsabil când va veni momentul.
- Cadouri pe care nu le vei folosi, dar au o valoare emoțională – Soluția este simplă: o cutie de amintiri, iar dacă vrei să o faci mai specială, poți adăuga o notă în legătură cu povestea fiecărui obiect. Astfel, nu va trebui să-ți pui mii de întrebări data viitoare când îți reorganizezi casa.
- Cadouri pe care nu le vei folosi, nu au o valoare emoțională semnificativă, dar pot aduce bucurie altcuiva – Nu toată lumea se simte confortabil cu fenomenul de regifting, dar până la urmă, cât timp cadoul este într-o formă de nota 10 și nu ajunge la aceeași persoană de la care l-ai primit, de ce nu? Poți aduna laolaltă cadourile specifice de Crăciun pe care le poți reintegra în ciclul generozității de sărbători, iar în legătură cu celelalte, le poți fie oferi altor persoane pe care le cunoști, fie să le donezi! Să nu uităm că mulți dintre noi s-ar bucura să primească o bluză nouă sau un glob de Crăciun pe care în mod normal nu și le-ar permite!
- Fă-ți liste cu obiectele și obiceiurile less waste de care ai nevoie!
Acum e momentul! Spiritul noilor începuturi ne inspiră mai mereu să preluăm frâiele stilului nostru de viață și… să facem liste. Folosește această motivație în mod productiv și pune pe hârtie ce dorești să se schimbe în fiecare parte a casei tale pentru a-ți reduce amprenta ecologică. Ia fiecare încăpere pe rând: baia, bucătăria, dormitorul, camera de zi și gândește-te la 2-3 produse și obiceiuri care te-ar ajuta să reduci deșeurile. Poate că ai nevoie de un șampon solid neambalat, o lufă pentru spălat vase, ori să îți amintești să stingi televizorul și lumina în living înainte să pleci de acasă. Nu uita să faci același lucru și pentru activitățile de întreținere a casei și pentru activitățile care se desfășoară în afara casei! Poate că nu te-ai aștepta la asta, dar în momentul în care ai ceva eco-friendly în fiecare departament al vieții tale, vei fi mult mai dornic să faci și celelalte schimbări necesare. Dacă, din contră, te rezumi doar la o secțiune, riști să uiți de restul căminului tău. Așa mi s-a întâmplat mie: luni de zile nu am făcut schimbări semnificative în bucătărie pentru că mă obișnuisem cu ideea faptului că tot ce înseamnă less waste are legătură cu baia și deplasările!
Acestea fiind spuse, îți dorim un an nou bogat în sănătate, amintiri de neuitat, experiențe care să te ajute să te dezvolți și cât de poate de sărac în deșeuri!
Articol scris de Andreea Lupu