O baie #lesswaste în 10 produse esențiale!
Ți-ai imaginat cum ar fi viața fără un coș de gunoi în baie care să se umple o dată la câteva zile? Ar fi, cu siguranță, o bătaie de cap în minus!
Multă lume se ferește să-și înceapă călătoria spre un trai fără risipă, având impresia că e mult prea complicat. Sigur, un stil de viață 100% zero waste este o provocare, dar vestea bună e că nu e necesară perfecțiunea, ci progresul. Folosind produsele despre care îți voi povesti aici, vei descoperi că vechiul coș de gunoi din baie trebuie golit din ce în ce mai rar, iar deșeurile produse vor putea fie transformate în compost, fie reciclate. Nu uita însă că tu hotărăști cât de lentă sau rapidă este tranziția în funcție de nevoile și posibilitățile tale. Important este să-ți reduci amprenta ecologică atât cât poți! Să trecem așadar, la treaba!
- Periuța de lemn
Tot mai mulți oameni renunță la periuța de dinți din plastic, în favoarea celor din materiale naturale și biodegradabile. Datorită creșterii în popularitate, acestea au devenit din ce în ce mai accesibile și ai o game destul de largă din care să alegi. Nu uita că cele mai ieftine nu sunt întotdeauna și cele mai bune! De asemenea, este esențial să „arunci” periuța în mod responsabil: mânerul poate fi transformat în compost, iar perii trebuie reciclați în funcție de materialul din care sunt fabricați.
2. Pastă de dinți VS tablete #less waste
Fie că optezi pentru pastă de dinți sub formă de tablete, pastă de dinți în tub de metal reciclabil, ori alegi să ți-o prepari tu însuți, asigură-te că ingredientele incluse sunt cele recomandate de dentiști. Printre ele se află și florul! În ceea ce privește recipientul, principiile sunt aceleași: verifică materialul și alege calea: reciclare sau compostare! Bineînțeles, materialele compostabile au prioritate!
3. Ața dentară de mătase
Dacă ești fan al aței dentare (iar dacă nu ești, îți recomand să devii ASAP pentru că ajută la prevenirea plăcii bacteriene dintre dinți), poți să renunți fără probleme la cea de plastic în favoarea unei opțiuni mai sustenabile, cum ar fi cea de mătase: eficientă, rezistentă și compostabilă. Asigură-te că recipientul este și el dintr-un material biodegradabil sau reutilizabil și că ai posibilitatea să achiziționezi rezerve!
4. Șampon și săpun solide și fără risipă
Cel mai simplu mod de a reduce deșeurile când vine vorba de igiena corporală este să renunți la recipientele de plastic. Șamponul obișnuit poate fi înlocuit cu șampon solid care nu doar că poate să fie ambalat în carton sau cumpărat la vrac fără pachetaj, dar nici nu conține apă! Același lucru este valabil și pentru spălarea corpului. Un săpun natural și de calitate poate înlocui fără probleme gelul de duș. Ai însă grijă ca ambalajele acestora (dacă au) să fie 100% carton sau hârtie. Din păcate, multe branduri optează pentru carton plastifiat.
5. Lufa!
Surpiză! Lufa este super practică și în baie, nu doar la spălatul vaselor. Datorită texturii spongioase, funcționează exact ca un burete, face spumă și exfoliază pielea, ceea ce înseamnă că nu mai ai nevoie nici de gelurile de duș scrub.
6. Menstruație #zerowaste
Absorbantele și tampoanele de unică folosință sunt printre produsele pe care le poți înlocui cel mai ușor cu o variantă sustenabilă. Știu, nu pare, dar e adevărat. Absorbantele obișnuite pot fi înlocuite cu cele reutilizabile pe care le poți spăla după fiecare folosire. Au o putere de absorbție puternică, sunt comode și provoacă mai puține iritații. Dacă ești fană a tampoanelor interne, ai opțiunea unei cupe menstruale. Sunt eficiente, deși s-ar putea să dureze puțin timp până să te obișnuiești cu ele.
7. Aparate de ras și epilat reutilizabile
Imaginează-ți cum ar fi dacă numărul aparatelor de ras pe care le arunci la gunoi ar bate spre zero! Înlocuindu-le pe cele de unică folosință cu un aparat clasic de ras reutilizabil sau cu un aparat electric, vei ajunge să elimini aproape complet deșeurile din experiența epilării!
8. Bețișoare de urechi din bambus și bumbac
Iată o înlocuire pe care nici nu o vei simți! Bețișoarele din bambus și bumbac sunt la fel de eficiente ca cele din plastic, doar că au avantajul de a fi compostabile. Există, bineînțeles, și opțiunea bețișoarelor de urechi lavabile și reutilizabile.
9. Deodorant fără plastic
O viață fără deșeuri nu înseamnă o viață cu mai puțină prospețime a pielii! Cred că nimeni dintre noi nu ar putea renunța la deodorant, așa că sfatul meu este să cauți deodorante cu recipient din carton să îți faci tu propriul deodorant. Unul deodorant cu ambalaj compostabil este cel de la Endea. Eu îl folosesc pe același de mai bine de șase luni și e de foarte bună calitate. Și cei de la NALA au o variantă care merită încercată!
10. Dischetele demachiante reutilizabile
Dacă machiajul face parte din ritualurile tale zilnice, poți să reduci considerabil cantitatea de risipă pe care o produci, optând pentru dischete demachiante reutilizabile. Imaginează-ți cât de puține deșeuri ai aduna în coșul de gunoi, dacă în loc să folosești 10 pachete de dischete demachiante, fiecare a câte 100 de bucăți pe an, ai folosi 5 dischete lavabile și reutilizabile!
Sper că aceste produse te vor ajută în călătoria ta spre un stil de viață fără risipă și că îți vei găsi cât mai repede produsele favorite! Nu uita să achiziționezi în limita necesităților tale și să te asiguri că un produs este 100% consumat înainte de a-ți pune altul pe lista de cumpărături!
Articol scris de Andreea Lupu
Sursa fotografie: zerowastecartel.com