Ce am învăţat citind “Zero Waste Home”
Dacă te afli în căutarea unui ghid complet pentru o viaţă fără risipă, cartea “Zero Waste Home” scrisă de Bea Johnson îţi va fi de mare ajutor. Pe lângă multitudinea de sfaturi practice şi utile (inclusiv reţete!), lectura ne dezvăluie şi nenumăratele moduri în care un trai simplu şi zero waste ne poate îmbunătăţii calitatea vieţii la toate nivelurile: de la sănătatea noastră şi amprenta ecologică, până la relaţiile cu cei dragi, creativitate şi productivitate!
Valorificându-şi propria experienţă, Bea Johnson ne dovedeşte că orice călătorie înspre un astfel de trai implică multe suişuri şi coborâşuri. Să nu vă imaginaţi că autoarea a aplicat dintotdeauna principiile şi practicile despre care ne vorbeşte! Din contră, cartea “Zero Waste Home” spune povestea unei familii care a renunţat la consumerism şi lux inutil în favoarea unui stil de viaţă minimalist, fără risipă! Iată câteva lecţii preţioase pe care le-am învăţat citind “Zero Waste Home”:
- Viaţa fără risipă nu se limitează la produsele de igienă şi bucătărie!
Cu toate că bucătăria şi baia produc cea mai mare cantitate de deşeuri, Bea Johnson ne pune la dispoziţie moduri de evitare a risipei pentru toate încăperile locuinţei, pentru toţi membrii familiei şi pentru toate evenimentele care implică obiecte aruncate la gunoi! Astfel, cartea de faţă conţine capitole despre cum să implementăm principiile zero waste în dormitor, în şifonier, când facem curăţenie şi lucrări de întreţinere, la birou, în cutia poştală, atunci când avem copii, la şcoală, în perioada sărbătorilor, când trebuie să facem cadouri, sau când avem activităţi în afara casei (inclusiv călătorii).
- Cei cinci “R”
Toate practicile prezentate în “Zero Waste Home” se bazează pe regula celor cinci R:
- Refuză lucrurile de care nu ai nevoie; (Refuse)
- Redu lucrurile de care nu ai nevoie şi pe care nu le poţi refuza; (Reduce)
- Refoloseşte lucrurile pe care nu le poţi nici reduce, nici refuza; (Reuse)
- Reciclează lucrurile pe care nu le poţi refuza, reduce, sau refolosi; (Recycle)
- Compostează ceea ce nu poţi refuza, reduce, refolosi, sau recila. (Rot)
- Mai puţin înseamnă mai mult! Less is more!
Traiul fără risipă înseamnă şi un trai minimalist, simplu, sănătos. Cu toate acestea, mulţi oameni asociază viaţa zero waste cu lipsa confortului şi a celor necesare. Nu este deloc aşa! Bea Johnson ne invită de multe ori de-a lungul cărţii să ne întrebăm: Câte dintre zecile de haine ne plac şi le îmbrăcăm frecvent? Câte dintre ustensilele de bucătărie sunt folosite săptămânal sau măcar lunar? Câte dintre flacoanele de şampoane, geluri şi loţiuni colecţionate pe raftul din baie sunt consumate înainte de data expirării? Câte dintre jucăriile copilului tău sunt scoase din cutie şi tratate cu iubirea pe care o merită? Răspunsul e simplu: nu toate.
Dar cum poţi să te desparţi de obiectele inutile într-un mod raţional şi ecologic? Autoarea ne răspunde la această nedumerire cu un set de întrebări pe care să ni le adresăm atunci când vrem să eliminăm obiectele nefolosite şi, implicit, dezordinea:
- Este în stare de funcţionare? Este expirat?
- Îl folosesc regulat?
- Am o dublură?
- Pune în pericol sănătatea mea şi/sau a familiei mele?
- Îl păstrez din vină?
- Îl păstrez pentru că are toată lumea unul?
- Merită timpul petrecut pentru întreţinere şi curăţare?
- Îmi economiseşte cu adevărat timpul?
- L-am folosit în ultima săptămână/lună?
- Aş putea folosi acest spaţiu pentru altceva?
- Este refolosibil?
Acestea sunt doar câteva dintre lecţiile învăţate citind “Zero Waste Home” şi vă invit să răsfoiţi şi voi cartea pentru a găsi metode concrete de aplicare. Dar dincolo de sfaturi, strategii, liste şi reţete, lectura mi-a oferit o înţelegere mai profundă a faptului că un trai fără risipă înseamnă o viaţă mai sănătoasă, cu mai puţin stres, mai multă grijă faţă de mediu, mai puţini bani cheltuiţi şi cu mai mult timp petrecut alături de cei dragi! Cu toate că acest stil de viaţă se dezvoltă în timp şi necesită efort, beneficiile merită din plin!
Cartea, produsele şi instrumentele digitale create de Bea Johnson le găsiţi aici.
Toate fotografiile sunt luate de pe site-ul autoarei, zerowastehome.com.
Articol scris de Andreea Lupu