10 știri pozitive și vești bune despre sustenabilitate în 2023
Dacă ai acordat atenție știrilor din lume în ultimul an, cu siguranță ai rămas cu impresia că planeta este în pericol, iar șansele de a o salva sunt foarte mici. Ei, bine, chiar dacă situația nu este roz, noi ne-am gândit să facem un rezumat al veștilor bune din 2023 în ceea ce privește sustenabilitatea. Pentru un plus de inspirație și de speranță, spre final de an.
Așadar, iată ce s-a întâmplat bine în diferite colțuri ale lumii!
10 știri pozitive despre sustenabilitate din 2023
1. Utilizarea surselor regenerabile de energie este în creștere la nivel global
Legislația Uniunii Europene s-a dezvoltat semnificativ în direcția promovării surselor de energie regenerabilă. În 2018, UE a propus ca 32% din consumul de energie anual să provină din surse regenerabile. În luna martie a acestui an, țările europene au stabilit creșterea obiectivului privind energia regenerabilă pentru 2023 la 42,5%, cu un scop final de atingere a 45%.
În paralel, țările au continuat să investească din ce în ce mai mult pentru energie eoliană, hidroenergie și energie solară. International Energy Agency (IEA) a raportat faptul că energia regenerabilă reprezintă 30% din producția globală de energie – un punct remarcabil pentru tranziția către un viitor sustenabil.
2. Șansele de a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius continuă să existe
Aceeași Agenție Internațională pentru Energie raportează că folosirea energiei curate la un nivel ascendent, așa cum s-a întâmplat în 2023, menține vii șansele ca încălzirea globală să fie, totuși, ținută sub control. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie în continuare ca toate țările să coopereze și să lucreze activ la atingerea obiectivelor de neutralitate climatică.
3. Transportul public este eco-friendly în Oslo, Norvegia
În 2022, autoritățile din Oslo și-au propus să aibă, până la finalul lui 2023, un sistem public de transport 100% electric. Anul acesta, în capitala Norvegiei s-a implementat cu succes o parte din plan, prin achiziționarea a sute de autobuze electrice care deservesc cele mai importante rute din oraș, transportând 150.000 de oameni zi de zi. Deși nu există date oficiale care să arate că transportul public este, în acest moment, complet electric, pași majori au fost deja făcuți.
4. Feribotul electric, o nouă speranță pentru mai puțină poluare a apelor
În timp ce unele orașe și regiuni pot rezolva problema poluării cauzate de transport prin vehicule electrice, altele, care depind de transportul pe apă, pot întâmpina dificultăți. Cu toate acestea, în 2023, un model high-tech de feribot electric conceput în Suedia oferă noi alternative eco-friendly.
Feribotul P-12 fabricat de compania Candela reduce 95% din energia consumată per pasager într-un feribot clasic, pe bază de diesel. În plus, este și foarte rapid, ceea ce îl face o soluție eficientă pentru orașe ca Stockholm, New York, Veneția, San Francisco și nu numai.
5. Parcul cu alimente gratuite pentru toată comunitatea locală din Boston, SUA
O asociație din Boston, SUA, a creat prima „pădure cu alimente” (food forest) din oraș, pe un teren vechi din cartierul Mattapan. O astfel de pădure imită ecosistemele naturale, cu plante native, care creează un habitat prielnic pentru păsări și insecte.
Pe terenul din Boston se găsesc în prezent caiși, smochini, pruni, tufe cu fructe de pădure, căpșuni și ciuperci – oricine poate culege roadele în mod gratuit și poate planta noi semințe.
Proiectul se numește The Edgewater Food Forest și este un efort colaborativ între comunitatea din cartierul Mattapan, autoritățile din Boston și ONG-ul Boston Food Forest Coalition, care a construit zece astfel de terenuri până acum și are în plan să finalizeze 30 de astfel de păduri urbane până în 2030.
6. Marea Britanie interzice complet plasticul de unică folosință
Se estimează că Marea Britanie folosește 2,7 miliarde de tacâmuri din plastic și 721 de milioane de farfurii de unică folosință. Dintre toate acestea, doar 10% se reciclează.
Guvernul Marii Britanii a confirmat politica de interzicere a obiectelor din plastic de unică folosință începând cu octombrie 2023. Companiile nu vor mai comercializa și utiliza tacâmuri, pahare, veselă și alte obiecte din materiale poluate, care nu se pot recicla. Legea se aplică pentru orice companie, inclusiv pentru retaileri, firme de curierat, comercianți de alimente și industria HoReCa.
7. Edinburgh este prima capitală europeană care promovează un stil de viață plant based pentru a atenua criza climatică
Plant Based Treaty – sau tratatul pentru o alimentație pe bază de plante – reprezintă o inițiativă ce are ca scop reducerea emisiei de gaze cu efect de seră în agricultura pentru animale.
Edinburgh se asociază oficial cu acest tratat, cu obiectivul de a reduce impactul negativ asupra mediului cauzat de consum. Un raport publicat de consiliul orașului spune că alimentația reprezintă 23% din amprenta de carbon a capitalei scoțiene, iar 12% din aceste emisii sunt cauzate de consumul de carne.
8. O specie de copac considerată dispărută a fost găsită în Brazilia după 200 de ani
Schimbările climatice se traduc, de multe ori, prin dispariția anumitor specii de plante și animale. Pernambuco Holly tree, o specie de copac care a fost declarată dispărută, a fost descoperită în Brazilia după aproape două secole de când a fost văzută ultima oară. Grupul de cercetători care a găsit planta, Re:wild, și-a propus deja să o protejeze și să înceapă un program de reproducere a copacului.
9. Defrișările din Pădurile Amazoniene ale Braziliei au scăzut cu 40% în 2023
Problema defrișărilor este una acută peste tot în lume. Cu toate acestea, defrișarea din Pădurile Amazoniene ale Braziliei a scăzut cu 40% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor oferite de Guvern. Doar în aprilie 2023 defrișările au fost cu 68% mai puține decât în 2022.
Aceste rezultate se datorează, în mare parte, noului președinte Luiz Inacio Lula da Silva, care a promis să adreseze această problemă de mediu încă de la început.
10. Sustenabilitatea întră încet, dar sigur în școlile din România
Încheiem topul cu o veste bună locală. Șase școli din România vor deveni școli model din punct de vedere al sustenabilității, în cadrul unui proiect ASAP. Instituțiile de învățământ vor colecta selectiv deșeurile și vor avea componenta de educație pe tema durabilității, pentru ca elevii să crească mai conștienți de mediu și de alegerile eco-friendly pe care le pot face.
Așadar, încheiem 2023 cu speranța că anul viitor ne va aduce și mai multe vești bune pentru noi și pentru întreaga planetă.