Pentru a deveni sustenabili, ar trebui să cumpărăm cu 75% mai puține haine. 5 soluții la fenomenul fast fashion
Sustenabilitate, fast fashion, greenwashing, încălzire globală… Acestea sunt doar câteva cuvinte cheie populare pe agenda publică mondială. Specialiștii afirmă că, dacă se păstrează acest ritm, până în 2050 industria modei ar putea utiliza un sfert din bugetul global de carbon pentru a menține încălzirea sub 2 grade Celsius, iar până în 2030 ar putea folosi cu 35% mai mult teren pentru a produce fibre.
În ultimii 15 ani, producția de haine și accesorii textile s-a dublat, în timp ce durata de timp în care se poartă aceste haine a scăzut cu aproape 40%. În Uniunea Europeană, datorită scăderii prețurilor, oamenii au cumpărat mai multe haine ca niciodată, cheltuind în același timp mai puțini bani. Așa cum bănuiești deja, acest comportament de consum nu este sustenabil.
Pentru a deveni sustenabili, ar trebui ca fiecare dintre noi să reducă cu până la 75% numărul de haine noi pe care le cumpără, iar acestea ar trebui să fie de o calitate ridicată astfel încât să dureze un timp îndelungat, iar după ce nu mai sunt purtate, ar trebui reciclate.
Ce acțiuni implementează industria modei în ceea ce privește sustenabilitatea?
Deși moda fast fashion lansează pe piața internațională volume fără precedent de haine noi, industria a conceput o serie de planuri pentru a aborda această problemă. Eforturile sunt orientate către trecererea la fibre și textile mai durabile, folosirea materialelor reciclate (modal, bumbac) și oferirea de opțiuni din surse etice. Însă, consumul de energie și generarea de deșeuri sunt mai accelerate față de implementarea acestor eforturi.
Tu cum poți contribui la diminuarea efectelor nocive ale fast fashion?
1. Limitează consumul de haine fast fashion – La nivel individual putem să cumpărăm mai puține haine noi și să reconsiderăm locurile din care le cumpărăm. Magazinele vintage/second hand sau târgurile de fashion sunt modalități de a schimba garderoba, cu un impact mai mic asupra mediului. De asemenea, magazinele care oferă haine calitative, din fibre rezistente, chiar dacă au prețuri mai ridicate, te vor ajuta pe termen lung să porți piesele vestimentare mai mult și să economisești.
2. Adoptă mișcarea slow fashion – Această mișcare este în plină expansiune, pune accent pe calitatea hainelor în detrimentul cantității și favorizează stilurile clasice în detrimentul tendințelor. De asemenea, mișcarea slow fashion implică și prelungirea duratei de viață a hainelor sau reactivarea unor activități care s-au pierdut de-a lungul timpului, cum ar fi reparațiile, retușurile sau cusutul.
Așadar, înainte să arunci acea pereche de jeanși sau acea geantă, încearcă să o repari sau să o readuci la viață într-un mod creativ. S-ar putea să îți dai seama și că ți-ai găsit o nouă pasiune. 🙂
3. Împumută sau fă schimb de haine – Se practică din ce în ce mai des organizarea de târguri sau expoziții în care diferite persoane aduc hainele din propria garderobă, cu intenția de a le vinde la prețuri accesibile sau de a face schimburi. Astfel, poți cumpăra haine în stare bună, de care fostul proprietar s-a plictisit. El face loc pentru altele noi, iar tu primești un refresh în garderobă. Win-win!
4. Creează-ți o garderobă capsulă – Această modă te poate ajuta să economisești și să ai o garderobă versatilă. Termenul se „capsulă” se referă la crearea unei colecții de haine care se potrivesc foarte bine între ele, în aproape orice combinație. Trebuie să ai piese de bază, precum jeanși, malete și tricouri în nuanțe neutre, pantofi sport și o pereche de sandale. Apoi, poți adăuga pete de culoare și accesorii care să scoată hainele neutre în evidență.
Abordând astfel garderoba ta, vei reuși să ai mereu o ținută potrivită și armonioasă, fără să te plictisești și să simți nevoia de mai multe piese vestimentare.
5. Închiriază – Hainele elegante, „de ocazie”, sunt purtate, în medie, de maximum două ori. Apoi, sunt păstrate într-un dulap și, în final, aruncate. În prezent, există multe alternative pentru înlocuirea achiziționării de haine de ocazie cu închirierea lor. Astfel, te poți bucura de o rochie superbă sau de un costum impecabil atunci când ai nevoie, pentru un cost mic și contribuind la o planetă mai curată.
Toate aceste recomandări reprezintă o schimbare de paradigmă în comportamentul de consum și vor reprezenta o trecere destul de lentă de la un model de creștere perpetuă la o abordare durabilă. În plus, ca acest model să fie adoptat la scară largă, necesită factori de decizie politică, iar industria modei ar trebui să introducă o gamă largă de reforme din punctul de vedere al responsabilităților în societate.
Cu toate acestea, fiecare schimbare contează, așa că implementează cu încredere sugestiile de mai sus în viața ta.