5 moduri sustenabile de a sărbători Ziua Globală a Reciclării
Biroul Internațional de Reciclare a declarat în 2019 ziua de 18 martie ca Zi Internațională a Reciclării, cu scopul de crește gradul de conștientizare și de a impulsiona nevoia urgentă de a recicla mai eficient. Misiunea Zilei Mondiale a Reciclării este dublă:
- Să le transmită liderilor mondiali că reciclarea este foarte importantă și trebuie să fie tratată ca o problemă globală, fiind nevoie urgentă de o abordare comună și unitară a reciclării.
- Să le transmită oamenilor să se gândească la resursele pe care le avem și să ofere bunurilor reciclare adevărata valoare și reconversie pe care le merită.
De ce este important să vorbim despre reciclare?
Oamenii au consumat mai multe resurse în ultimii 50 de ani decât în toată istoria anterioară. Ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat vreodată, iar acum ne confruntăm cu o urgență climatică de proporții fără precedent. Specialiștii spun că, dacă nu facem schimbări semnificative, vom asista la o creștere continuă a temperaturilor globale, la topirea calotelor glaciare, la incendii pe continente și despăduriri rapide.
Toate acestea vor afecta în mod direct omenirea prin creșterea sărăciei, imigrația din partea comunităților strămutate, pierderea locurilor de muncă, dispariția habitatelor naturale. Reciclarea a fost inclusă de ONU în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2023, iar din ce în ce mai multe persoane, guverne și organizații iau măsuri directe pentru a sprijini agenda ecologică globală.
Reciclarea este o parte esențială a economiei circulare și contribuie la protejarea resurselor naturale. În fiecare an, prin reciclare, putem reduce peste 700 de milioane de tone de emisii de carbon și se estimează că această cifră va crește la 1 miliard de tone până în 2030, dacă reciclarea continuă să fie o parte integrantă a activității noastre zilnice.
Materialele reciclate sau „a șaptea resursă” furnizează 40% din necesarul de materii prime la nivel mondial. Contribuția anuală a industriei de reciclare la PIB-ul mondial este estimată să depășească 400 de miliarde de dolari în următorii 10 ani, în timp ce 20 de milioane de dolari sunt investiți în fiecare an de către industrie pentru crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea eficienței reciclării și a impactului asupra mediului.
Dacă îți dorești să marchezi această zi și să contribui la acest efort global, am pregătit pentru tine o listă de 5 idei sustenabile pe care le poți adopta.
5 obiceiuri de inițiat de Ziua Globală a Reciclării
- Reciclează cât mai mult! Alege o zi din săptămână în care să te asiguri că reciclezi toate materialele care pot trece prin acest proces, cum ar fi hârtia, sticlele de plastic, cutiile de aluminiu.
- Implică-te în acțiuni de voluntariat pentru reciclare și curățenie: În această perioadă, mai multe ONG-uri și organizații planifică acțiuni pentru colectarea și sortarea materialelor reciclabile, alături de campanii de curățenie pentru promovarea unui mediu curat și sănătos.
- Educă-ți prietenii și familia despre importanța reciclării. Dacă ai copii, poți să pregătești pentru ei o serie de activități educative prin care îi poți învăța cum să sorteze și să recicleze corect. Dacă preferi o alternativă mai facilă, poți face o postare pe canalele tale de social media, prin care să povestești despre beneficiile reciclării și procesul tău și poți da o leapșă mai departe, prietenilor.
- Participă la programe de colectare. Există o serie de materiale care care se reciclează în condiții speciale, cum ar fi bateriile, becurile, electronicele, medicamentele, produsele de make-up. Caută un program care să te învețe să sortezi și să reciclezi corect.
- Redu consumul de plastic. Încearcă să reduci consumul de produse din plastic, cum ar fi pungile de plastic sau sticlele de apă și înlocuiește-le cu alternative mai sustenabile. Poate că a venit momentul să renunți la popularul sertar cu pungi și să le înlocuiești cu pungi din material textil. De asemenea, poți înlocui paharele de unică folosință de cafea, cu un pahar reutilizabil sau poți alege sticle de apă refolosibile.
Orice acțiune făcută cu regularitate va contribui la acest efort colectiv. Care sunt planurile tale de reciclare pentru anul acesta?