5 sfaturi pentru sărbători fără risipă
Pentru că și pe tine, și pe noi, ne preocupă protejarea planetei, este natural să ne gândim la Crăciun în termeni de cum putem să-l facem mai eco-friendly, an de an.
Soluții există, ba chiar devin din ce în ce mai multe și mai accesibile, așa că îți lăsăm mai jos câteva sugestii la care ne-am gândit pentru sărbători fără risipă.
1. Împachetează cadourile creativ și eco
O mare parte dintre deșeurile rezultate după Crăciun este reprezentată de toată hârtia cu imprimeu festiv folosită la împachetarea darurilor, precum și pungile de cadou din plastic colorat și nereciclabil. Dar nu e obligatoriu să fie așa mereu.
Iată câteva idei de ambalaje creative și less waste:
- Folosește hârtia de împachetat rămasă de anii trecuți, chiar dacă e puțină și de mai multe feluri. Fă combinații de imprimeuri și culori, pentru a obține ambalaje vesele și unice.
- Folosește cutii de carton pe care deja le ai acasă. Adaugă o fundă sau chiar o sfoară simplă, pentru un aspect natural și minimalist sau citește aici câteva idei de decorațiuni handmade, ușor de realizat.
- Folosește unul dintre cadouri pentru a pune în el celelalte cadouri mai mici (ex.: genți, ghiozdane, fulare ce pot fi înfășurate ușor în jurul altor obiecte).
2. Dăruiește experiențe, învățături și emoții
Nu toate cadourile trebuie să fie fizice. Deși centrele comerciale sunt pline cu decorațiuni, haine, accesorii și alte mii de obiecte, poți dărui eco-friendly în timp ce faci surprize minunate celor dragi.
De exemplu, optează pentru vouchere, felicitări și carduri digitale. Poți oferi experiențe la spa și masaj, excursii în țară sau un city break aflat de mult timp pe listă, un curs mult dorit de destinatarul cadoului – de dans, de pictură, de teatru sau de caligrafie. Ideile sunt nenumărate, trebuie doar să gândești puțin în afara cutiei!
3. Stabilește de la început meniul de Crăciun
În spatele tradițiilor culinare și obiceiurilor purtate din generație în generație, se află de multe ori tone de mâncare aruncată.
Dacă vrei să ai parte de sărbători fără risipă anul acesta, începe prin a te gândi dacă vei mânca mai mult acasă sau în vizită, la prieteni sau rude. În cazul în care vei fi plecat(ă) în majoritatea timpului, gătește doar strictul necesar pentru o cină simplă acasă și, eventual, un desert pentru gazdele tale.
Iar dacă tu ești gazda prânzului de Crăciun, gândește-te la un număr limitat de preparate și cumpără ingrediente doar pentru numărul de persoane care vor participa. Bineînțeles, cu o marjă de eroare – cât să existe abundență, dar nu exces și risipă.
4. Fă liste de cumpărături
Ți-ai propus să nu mai omiți organizarea anul acesta, nu-i așa? Ei, bine, nu e târziu să începi. Listele sunt mai mult decât utile în planificare; te ajută să elimini o mare parte din risipă.
Fă o listă cu toate persoanele cărora vrei să le dăruiești ceva și cu 2-3 idei pentru fiecare. Taie puncte de pe listă pe măsură ce faci cumpărăturile. Astfel, nu vei risca să iei din nou prea multe dulciuri, decorațiuni și alte obiecte ce vor rămâne în dulapuri, apoi vor fi aruncate.
5. Organizează o petrecere de tip pot luck
Dacă atât tu, cât și prietenii tăi sunteți preocupați de sărbători fără risipă, cea mai bună idee este să organizați o petrecere la care fiecare va aduce câte ceva: feluri principale de mâncare, dip-uri și platouri, dulciuri făcute în casă și băuturi de sezon.
De asemenea, puteți aduce și mici cadouri second hand – obiecte pe care voi nu le mai folosiți, dar care pot aduce bucurie altora: cărți bune, decorațiuni de Crăciun, viniluri, bijuterii, fulare și căciulițe. Cu siguranță, toată lumea va fi super încântată!
Acestea fiind spuse, îți dorim zile liniștite, senine și împlinite, alături de oamenii dragi.
Cu drag,
Echipa esennoua