Cum să faci economie de resurse: 10 tips & tricks pentru acasă
Dacă nu te-ai întrebat până în prezent cum să faci economie de resurse, este posibil ca, în ultima vreme, să te fi gândit măcar puțin la acest subiect.
Economia de resurse este bună atât pentru mediu, cât și pentru noi, mai ales în contextul unui val de scumpiri generale și al unei perioade sensibile, la nivel global.
Așadar, iată câteva tips & tricks utile, care îți vor arăta cum să faci economie de resurse la tine acasă!
1. Nu intra în panică și nu crede toate zvonurile
Pentru a găsi cele mai bune soluții, este important să îți păstrezi calmul. Deși diverse zvonuri au spus că vom rămâne fără gaze în sezonul rece, trebuie să știi că acest lucru nu este adevărat. România are deja pregătite rezervele necesare de gaz, așa că nu este cazul să te sperii.
Chiar dacă autoritățile nu gestionează situația resurselor în mod exemplar, există câteva soluții pe care noi, utilizatorii casnici, le putem aplica. Sunt pași mici, dar care te pot ajuta să reduci măcar parțial consumul de resurse.
2. Verifică din nou contractul cu furnizorul de gaze și energie
În ultima perioadă, s-a tot discutat despre regularizări și modificări în ceea ce privește prețurile practicate de furnizori. Nu ar strica să verifici contractele cu aceștia și să iei în calcul și alte variante. Cere oferte și compară-le, pentru a te asigura că îți eficientizezi costurile la maximum.
3. Trimite indexul contoarelor în timp util
Și dacă tot vorbim despre furnizori, pentru a reduce pe cât posibil cheltuielile și consumul, fă-ți un obicei din a trimite la timp indexul contoarelor. În acest fel, vei plăti doar atât cât vei consuma, în loc să te bazezi pe estimările făcute de companii.
4. Gândește eco-friendly, stinge lumina și deconectează-te
Cei care aspiră la un stil de viață cât mai prietenos cu mediul deja fac aceste lucruri, însă îți reamintim. Obișnuiește-te să stingi luminile în urma ta, atunci când nu ai nevoie de ele în casă. Oprește laptopul când termini de lucrat sau când iei pauze mai lungi. Stinge televizorul dacă nu te mai uiți la serial sau dacă nu mai stai în camera respectivă. Scoate din priză electronicele pe care nu le folosești zilnic.
5. Nu irosi apa
Acest subiect este unul foarte dureros la nivel global căci, în timp ce unele zone din lume se află în secetă gravă, în altele apa se irosește. Pentru a nu face parte din acest curent și pentru a economisi consumul în plus, oprește robinetul în timp ce te speli pe dinți sau te speli pe mâini cu săpun.
6. Economisește și dormi mai bine
Știai că temperatua optimă pentru un somn sănătos este de 20 de grade Celsius? Majoritatea persoanelor lasă centrala să funcționeze pe o temperatură crescută, de până la 25 de grade, chiar și atunci când vremea de afară nu cere acest lucru.
Așadar, dacă vrei să faci economie, dar și să dormi mai bine, setează centrala cu unul sau câteva grade mai jos.
7. Investește în electronice și electrocasnice eco-friendly
De-a lungul anilor, tehnologia devine din ce în ce mai prietenoasă cu mediul. Aparatele electrocasnice noi au un consum din ce în ce mai redus. Așadar, dacă iei în calcul achiziționarea de electronice noi, optează pentru unele cu o clasă cât mai bună, de preferat A sau B.
P.S.: Frigiderul și mașina de spălat rufe sunt printre cele mai mari consumatoare de energie, așa că focusează-te pe ele.
8. Folosește becuri LED
Nu este nimic nou, dar ținem să îți reamintim că becurile cu LED consumă cu până la 90% mai puțină energie decât cele clasice. Așadar, asigură-te că, peste tot în casă, folosești acest tip de iluminat.
9. Utilizează o mașină de spălat vase – în mod eco-friendly, bineînțeles
Multe persoane cred că spălarea vaselor de mână este mai eficientă și mai economică decât o mașină de spălat. În realitate, dacă folosești mașina încărcată complet, pe un mod eco de spălare, vei reuși să consumi mai puține resurse, cu mai puțin efort.
10. Spală rufele cu apă rece și așteaptă ca mașina să fie plină
Hainele purtate de zi cu zi nu au nevoie să fie spălate la temperaturi foarte mari. Este suficient să folosești un detergent bun și să setezi mașina la 30 de grade Celsius. Vei consuma semnificativ mai puțin, iar rufele vor fi la fel de curate.
Nu în ultimul rând, înainte să pornești mașina, așteaptă ca aceasta să fie plină, pentru a economisi energie, bani și apă.
Acestea fiind spuse, chiar dacă toate cele de mai sus par detalii mici, împreună te pot ajuta să economisești resurse și să ajuți planeta. Puțin câte puțin!
Leave
a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
badin.ro
Design foarte frumos si continut scris excelent, nimic altceva de care avem nevoie : D.