Despre cupa menstruală: Avantajele opțiunii zero waste și sfaturi utile
Cupa menstruală este un produs care a devenit din ce în ce mai faimos în rândul femeilor din toată lumea. Este o metodă zero waste de igienă în perioada menstruației și există deja în mai multe variante, gândite pentru diversitatea corpurilor noastre.
În timp ce unele persoane o adoră, altele spun că nu se pot acomoda cu ea oricât de mult ar încerca și preferă, în continuare, absorbantele sau tampoanele interne.
Fie că ai încercat-o deja sau nu, noi îți lăsăm câteva informații utile, care te vor ajuta să alegi varianta optimă pentru tine.
Iată câteva lucruri de știut despre cupa menstruală:
1. Există încă din anii 1930
Ideea de cupă menstruală nu este deloc nouă, așa cum crede majoritatea. De fapt, primul prototip datează încă din 1932, când purta numele Daintette. De-a lungul timpului, tot mai multe modele asemănătoare și îmbunătățite de cupe au început să apară în Statele Unite, apoi peste tot în lume.
Din 2010 până în prezent, odată cu interesul crescut pentru produse prietenoase cu mediul, au apărut tot mai multe branduri de cupe menstruale care oferă produse zero waste confortabile și sigure.
2. Este eco-friendly – te ajută să reduci consumul a minimum 32 de aborbante pe lună
Aproape toate produsele de igienă menstruală conțin cantități semnificative de plastic și alte materiale nereciclabile, care poluează mediul imediat ce sunt aruncate. În schimb, o singură cupă menstruală poate fi reutilizată timp de ani întregi, dacă este curățată și păstrată corect. În condiții optime, aceasta poate fi folosită chiar și zece ani!
Așadar, dacă ai un ciclu menstrual considerat normal și sângerezi timp de patru zile pe lună, schimbând absorbantul sau tamponul odată la trei ore, folosind cupa vei reuși să reduci un consum de 32 de produse de unică folosință.
3. Poate fi purtată până la 12 ore
Spre deosebire de produsele de unică folosință, ce absorb sângele menstrual, o cupă poate fi lăsată să acționeze chiar și până la 12 ore, în cazul unui flux mic sau mediu.
Așadar, în cazul în care credeai că trebuie să o schimbi la fel de des ca pe un tampon, avem o veste bună: experiența menstruației va fi mult mai simplă.
Cum să alegi cupa menstruală potrivită pentru tine:
Cupele menstruale sunt produse în mai multe variante de mărimi, tocmai pentru că trupurile noastre sunt diferite. Astfel, înainte să cumperi un produs, verifică dimensiunile și alege opțiunea pe care o consideri potrivită.
Când o alegi, ține cont de poziționarea cervixului tău, fluxul de sânge din timpul menstruației, capacitatea cupei și fermitatea sau flexibilitatea ei.
De exemplu, dacă ai cervixul mai jos, alege o cupă mai scurtă, iar dacă ai disconfort din cauza vezicii urinare, alege o cupă mai moale – una fermă s-ar putea să te incomodeze, punând presiune pe vezică.
Cum îți dai seama că nu ți se potrivește cupa menstruală?
Folosești un dispozitiv intrauterin (sterilet)
Deși nu există dovezi clinice, specialiștii recomandă ca, dacă folosești un sterilet, să te consulți cu medicul tău ginecolog înainte să începi folosirea cupei menstruale. Se bănuiește că aceasta ar putea disloca dispozitivul și cauza complicații sau chiar sarcini nedorite.
Ești alergică la silicon și latex
Materialele principale folosite în producția de cupe menstruale sunt siliconul medicinal și latexul. Dacă ești alergică la una dintre variante, asigură-te că introduci în vagin doar o cupă sigură pentru tine.
Iar dacă se întâmplă să fii alergică la ambele materiale, va trebui să rămâi la o variantă clasică, însă mai puțin dăunătoare decât produsele convenționale. Poți încerca următoarele variante:
- tampoane sau absorbante ecologice, din bumbac
- absorbante reutilizabile
- lenjerie intimă menstruală
Acestea fiind spuse, fie că te împaci de minune cu o cupă menstruală sau nu, ai la dispoziție variante eco-friendly și prietenoase cu organismul în prima fază a ciclului tău lunar.