Săptămâna scurtă de lucru este o măsură eco-friendly. Iată de ce!
În ultimii câțiva ani, noțiunea de muncă la birou a trecut prin transformări semnificative. Unele companii au realizat faptul că work from home este un model extrem de eficient și de potrivit pentru productivitatea echipei. Alte afaceri și-au dat seama, dimpotrivă, că interacțiunea față în față este esențială pentru starea de bine a echipei și rezultatele acesteia.
Pe lângă mediul fizic de lucru, se discută și despre posibila schimbare a structurii săptămânii. Mai exact, înlocuirea celor cinci zile lucrătoare cu doar patru, modificare benefică din mai multe puncte de vedere.
Chiar studiile efectuate de un profesor de la Universitatea Stanford arată că micșorarea săptămânii de lucru cu o zi poate crește productivitatea angajaților și îi poate face pe aceștia mai energici, mai entuziasmați și mai atenți.
Mai mult, săptămâna scurtă de lucru poate fi și o schimbare benefică nu numai pentru oameni, ci și pentru planetă.
De ce este săptămâna de lucru de 4 zile eco-friendly?
1. Resursele consumate de companie sunt mai puține
Când echipa este prezentă la birou cu o zi mai puțin în fiecare săptămână, rezultatul este evident: resursele companiei sunt consumate cu 4 zile mai puțin, în fiecare lună. Cu alte cuvinte, într-un an, sunt 48 de zile în care energia electrică, gazele, apa și orice alte resurse nu sunt consumate în cadrul companiei.
2. Amprenta de carbon scade odată cu mai puține drumuri spre și dispre birou
Un studiu făcut cu zece ani în urmă deja ajungea la concluzia că am avea o amprentă de carbon cu 14.6% mai mică dacă am petrece cu doar 10% mai puțin timp pe drumul de acasă spre birou și viceversa.
În prezent, majoritatea persoanelor petrec cel puțin jumătate de oră în trafic sau în mijloacele de transport, pe drumul spre birou. Bineînțeles, durata se dublează când vine vorba despre drumul birou-casă.
Astfel, reducerea celor cinci zile de lucru la patru ar veni la pachet cu mai puține drumuri prin oraș, deci mai puțină poluare și micșorarea amprentei de carbon, precum și un aer mai curat și mai sănătos. Efectele unui astfel de context au fost întrezărite chiar în timpul pandemiei, respectiv al lockdown-ului.
3. Săptămâna scurtă de lucru poate încuraja încetinirea comportamentelor de consum
„Acest tip de schimbare ar putea conduce oamenii spre obiceiuri mai prietenoase cu mediul. Ei se obișnuiesc cu un stil de viață diferit, cu un consum mai redus, deoarece au mai mult timp”, explică Mark Weisbrot, co-directorul Centrului pentru cercetare economică și politică.
Cu alte cuvinte, când oamenii au mai mult timp liber la dispoziție, pot fi înclinați să adopte un stil de viață mai domol, mai liniștit, în care consumul accelerat de produse scade și el.
„Munca intensă duce adesea la o viață intensă”, a spus Joe O’Connor, liderul asociației 4 Day Week Global. „Oferindu-le oamenilor timpul înapoi, le permitem să aibă mai mult timp pentru a face alegeri de viață sustenabile”.
În caz contrar, o viață pe repede înainte înseamnă o amprentă de carbon mai mare: transport mai rapid, cumpărarea de alimente cât mai procesate și gata preparare, comenzi online cu transport etc.
„Comoditatea este adesea intensivă în emisii de carbon, iar oamenii optează pentru comoditate atunci când sunt presați de timp”, concluzionează Juliet Schor, economist and sociolog la Boston College.
Așadar, pe lângă faptul că o săptămână mai scurtă de lucru aduce mai multă productivitate pentru companii și o sănătate mentală mai bună pentru angajați, cele patru zile de muncă vin la pachet și cu o amprentă de carbon scăzută, reprezentând încă un pas spre un stil de viață și de lucru eco-friendly.