Cum putem proteja mările și oceanele, în vacanță sau acasă
Fiecare dintre noi are amintiri plăcute cu marea sau cu oceanul. Poate că ai fost de multe ori la mare cu părinții când erai copil, poate plaja îți aduce aminte de prima vacanță cu prietenii, iar oceanul îți trezește amintiri din călătorii.
Un lucru e cert și chiar dovedit științific: apa ne binedispune pe noi, oamenii, ne relaxează și ne induce o stare de calmitate atunci când o vedem sau suntem în apropierea ei. Iar pentru a o avea în preajmă cât mai mult timp, este esențial să o protejăm.
Iată ce poți face, în vacanță sau acasă, pentru a proteja mările și oceanele!
În vacanță
1. Folosește cremă de protecție solară sigură pentru viața acvatică
Știai că multe produse cu SPF sunt nocive pentru viețuitoarele și plantele marine? Ingrediente precum oxibenzona și octinoxatul dăunează recifurilor de corali, peștilor, delfinilor, algelor și scoicilor, iar efectul pe termen lung poate fi devastator.
Iar atunci când milioane de persoane fac baie într-un an în aceeași mare, o cantitate semnificativă din aceste substanțe nocive sunt eliberate în apă.
Acest lucru nu înseamnă să renunți la protecție, căci arsurile solare pot fi periculoase pentru sănătatea pielii tale, ci doar să fii mai atent(ă) atunci când îți cumperi produsele. Alege o cremă sau un spray marcat cu mesajul „sigur pentru recif” sau „reef safe”.
2. Nu deranja viețuitoarele pe care le întâlnești
Broscuțele țestoase, delfinii, peștii colorați, crabii simpatici și alte creaturi care trăiesc în preajma apelor pot fi o adevărată încântare. Cu toate acestea, orice formă de a le aborda poate fi intruzivă. Fotografiază-le și admiră-le de la distanță, dacă îți dorești ca ele să fie acolo de fiecare dată.
Mai mult, evită pe cât posibil spectacolele abuzive cu animale și activitățile care presupun invadarea mediului lor natural.
3. Nu lăsa urme
Se poate întâmpla oricui să scape o bucățică de ambalaj pe jos, din greșeală. Din păcate, pe plajele din întreaga lume aceasta este o normalitate. Foarte mulți turiști lasă în spate gunoaie formate, în principal, din plastic, care dăunează în mod accelerat apelor, vietăților și întregului ecosistem.
Așadar, dacă vrei să protejezi natura, pune totul la coșurile de gunoi de pe plajă și ia tot timpul cu tine o pungă specială pentru gunoi, în cazul în care coșurile nu există. Iar dacă fumezi, ține la îndemână o scrumieră portabilă, căci filtrele de țigară lăsate în nisip sau în apă sunt și ele foarte nocive pentru mediu.
4. Alege cea mai eco-friendly metodă de transport
Nu vrem să fim cei care strică petrecerea, însă trebuie să o spunem: croazierele și excursiile pe mare sau ocean nu sunt cele mai prietenoase cu natura. Navele de mari dimensiuni folosite în acest scop poluează enorm mediul acvatic, ridicând temperatura apei și contaminând-o pe aceasta cu substanțe chimice dăunătoare.
Cu siguranță, este greu de comparat ce este mai puțin dăunător pentru natură dintre un zbor sau o călătorie terestră și un drum maritim. Totul depinde de distanțe și de mijloacele de transport de la caz la caz.
Totuși, dacă poți alege să faci mai puține drumuri sau să eviți croazierele, fă-o. Acestea din urmă au un impact negative colossal asupra apelor!
Acasă
1. Informează-te și autoeducă-te
Primul pas pentru a proteja oceanele și mările chiar de acasă este căutarea de informații și educația.
Caută resurse în permanență, căci ele sunt mai aproape decât crezi: citește blogul Esennoua și cărți din domeniu, urmărește documentare precum Seaspiracy pe Netflix și rămâi la curent cu noi studii și descoperiri.
2. Fii mai atent(ă) la consumul de pește și fructe de mare
Consumul propriu-zis de produse din pește și fructe de mare nu este eco-friendly, însă dacă nu vrei sau nu poți renunța la acestea, informează-te și consumă-le responsabil. Caută în magazine produse care au eticheta curată și menționează că peștele nu provine din zone abuzate de braconieri.
Sunt pași mici pe care îi poți face cu ușurință, dar care contează și contribuie la ape mai curate și la un ecosistem acvatic mai sănătos.