Ghid less waste pentru camping: 7 lucruri pe care să le faci pentru a fi eco-friendly la cort
Excursiile cu cortul au devenit din ce în ce mai populare, după doi ani de pandemie. Dorința de a petrece cât mai mult timp în natură este imensă, iar campingurile întâmpină călătorii atât în țară, cât și în alte destinații.
Cu toate acestea, de multe ori, faptul că noi, oamenii, ne retragem pentru câteva zile în natură se traduce prin risipă și poluare pentru mediu.
Așadar, orice excursie la cort trebuie să vină la pachet cu responsabilitatea de a proteja și de a lăsa natura intactă, exact așa cum am găsit-o.
Iată cum să fii cât mai eco-friendly la cort!
1. Fii pregătit cu ustensile și accesorii less waste
Regula sustenabilității spune astfel: cel mai eco-friendly lucru este cel pe care deja îl ai. așadar, înainte să cumperi obiecte noi, verifică dacă poți folosi deja ce ai în casă. Mai exact, sticle din sticlă pentru apă sau tacâmuri și pahare mai vechi, dar încă bune.
Apoi, dacă vrei să investești în produse less waste, poți alege paie refolosibile din sticlă, căni reutilizabile și tacâmuri to go, ușor de transportat. Astfel, te asiguri că nu mai ai nevoie de produse de unică folosință.
2. Pregătește tu gustările
Statul la cort limitează facilitățile disponibile și nu poți pregăti masa la fel de ușor ca atunci când ai la dispoziție o bucătărie. Tocmai de aceea, multe persoane aleg să cumpere mâncare ready to eat, ambalată și ultra-ambalată – în 90% din cazuri, în plastic.
Pentru a evita risipa, pregăștește tu o parte dintre gustări. Poți face batoane proteice, sandvișuri, brioșe sau tarte, pe care apoi să le ambalezi mult mai sustenabil. Ia cu tine și fructe și legume proaspete, gata spălate.
Nu numai că vei fi mai eco-friendly, dar vei putea organiza și un picnic delicios în familie sau între prieteni.
3. Ambalează mâncarea folosind soluții eco-friendly
După ce pregătești gustările, folosește caserole din sticlă, închise cu un capac etanș, din lemn de bambus. Poți reutiliza și cutii din plastic, pe care le-ai cumpărat cu alte alimente, cum ar fi înghețata.
De asemenea, poți ambala mâncarea și în folii din ceară, care se mulează perfect pe orice gustare și o păstrează proaspătă, sau în săculeți de iută reutilizabili.
4. Împarte!
Chiar dacă ai avut grijă să cumperi doar strictul necesar, de foarte multe ori vei avea cu tine prea multă mâncare. Nu o arunca, ci împarte-o cu vecinii de camping. Cu siguranță, cineva se va bucura foarte tare să primească câteva brioșe sau o felie de tartă.
5. Vino pregătit(ă) pentru colectarea selectivă a gunoiului
Oricât de less waste ai reuși să fii, tot vei avea măcar un sac de gunoi. De aceea, dacă vrei să fii eco-friendly la cort, e important să aduci cu tine mai mulți saci, pentru reuși să sortezi deșeurile – resturi de alimente, carton și hârtie sau alte materiale reciclabile, deșeuri nereciclabile.
Verifică dacă în camping există reguli de reciclare și sortare, iar dacă nu, închide bine sacii și aruncă-i acolo unde găsești tomberoane potrivite. Este un mic efort pentru binele planetei!
6. Nu folosi produse de îngrijire lângă sursele de apă
Uneori, campingurile oferă băi amenajate. Alteori, vei fi nevoit să te speli pe dinți și să folosești produse cosmetice direct în natură.
Chiar dacă râul din apropiere pare cada perfectă, evită să folosești pastă de dinți, gel de duș și alte produse non-biodegradabile în apropierea apelor, căci acestea vor fi contaminate în timp. Este valabil și pentru sol, așa că folosește totul cu măsură și cu grijă pentru natură.
7. Respectă fauna și flora locale
Fiecare loc de camping situat în natură se află în mijlocul unui ecosistem natural perfect. Este normal să ai în jur diferite păsări, animale și insecte, așa că încearcă pe cât posibil să nu le deranjezi habitatul cu sunete puternice sau cu lumină puternică pe timpul nopții.
Totodată, protejează și plantele – nu le rupe și nu agăța hamace de copaci care nu sunt suficient de puternici pentru a le susține.
În final, îți lăsăm și câteva recomandări de locuri în care poți merge cu cortul în mijlocul naturii minunate.
Câteva recomandări de camping-uri din România:
- Dorna Eco Camping. Descoperă Țara Dornelor și stai la cort chiar la poalele Vârfului Oușoru, cu vedere spre munții Călimani și Rodnei, în apropierea râului Dorna și a pădurii.
- Camping Panorama. Un camping aflat în zona Rucăr, cu o priveliște superbă asupra zonei.
- Camping Malul Mării, Corbu. Dacă vrei să ieși din cort direct la răsărit, pe malul mării, încearcă acest camping.