De ce să faci cumpărăturile la piață: 7 beneficii pentru tine, ceilalți și planetă
De multe ori, e mai confortabil să faci toate cumpărăturile într-un singur loc: la supermarketul din apropiere. Nu toată lumea are acces rapid la o piață și nu toată lumea are timpul necesar pentru a căuta săptămânal cele mai proaspete produse.
Cu toate acestea, nu înseamnă că nu există soluții sau motivație în plus. Cumpărăturile la piață aduc mai multe beneficii decât ai crede, atât pentru tine și sănătatea ta, cât și pentru ceilalți. Bineînțeles, impactul se duce mai departe, cu avantaje pentru întreaga planetă. Curios?
Iată cele mai mari și cele mai importante beneficii pe care le aduc cumpărăturile la piață!
1. Consumi fructe și legume sănătoase, crescute cât mai natural
Chiar dacă agricultura a evoluat și a suferit nenumărate schimbări de-a lungul vremii, producătorii locali, cei care cultivă și vând o cantitate limitată de legume și fructe, au păstrat metodele „standard”.
Aceștia nu folosesc substanțe chimice nocive și nu grăbesc creșterea și coacerea prin diferite moduri care alterează calitatea vitaminelor și nutrienților.
Drept urmare, cumpărând din piețe, de la producătorii locali autorizați, ai siguranță că vei consuma ingrediente nutritive și non-toxice.
2. Încurajezi practicile care protejează biodiversitatea și nu dăunează solului
Așa cum menționam anterior, fermierii independenți și producătorii locali păstrează practicile cât mai simple și cât mai naturale, din dorința de a proteja pământul pe care îl dețin și pentru a-l păstra cât mai bun și calitativ pentru legume și fructe.
Rezultatul? Un sol sănătos, folosit în mod sustenabil, care va rămâne bogat și productiv și pentru generațiile următoare.
3. Consumi fructe și legume proaspete, imediat după recoltare
Când fructele și legumele vin de departe, pot trece săptămâni bune până ajung pe rafturile magazinelor, apoi în bucătăria ta.
În schimb, vânzătorii din piețe obișnuiesc să pună pe tarabe produsele imediat după ce le-au cules. Iar pentru că acestea vin de la distanțe relativ mici, beneficiezi de ingrediente cu maximum de prospețime.
4. Sprijini producătorii locali și, în consecință, îi ajuți să aibă o prezență mai puternică
Multe persoane critică faptul că, în supermarketuri, prezența produselor românești este foarte mică, mai ales pe raioanele de legume și fructe.
Ei, bine, pentru a încuraja producătorii locali și pentru a-i ajuta să se extindă, este necesar să le cumperi produsele. Ai ghicit: adică să mergi frecvent la piață, acolo unde îi găsești de fiecare dată!
Iar dacă nu ai nicio piață la îndemână, poți lua legătura cu producătorii locali chiar și online. Pe social media există grupuri și pagini care promovează vânzarea și cumpărarea de fructe și legume fresh, direct de la producători din zona ta. Poți vedea astfel de grupuri aici și aici sau le poți căuta pe cele din orașul tău.
5. Produsele locale au o amprentă de carbon mai mică
Multe din produsele din supermarketuri sunt importate din Europa sau chiar de mai departe. Fructele și legumele pot veni din Turcia, din Spania, din Portugalia sau chiar din Peru.
Pentru ca ele să ajungă în România, este folosită o cantitate imensă de combustibil și de energie. Rezultatul este o amprentă de carbon uriașă.
Așadar, ori de câte ori ai ocazia, cumpără produse locale, de sezon, din piețele din apropiere.
6. Ai parte de o experiență umană, autentică
Pe lângă beneficiile de mai sus, nu putem să nu menționăm și experiența propriu-zisă de a te plimba printre tarabele pline cu produse proaspete, mirosuri îmbietoare și culori vibrante, întâmpinat(ă) de voia bună și de zâmbetele vânzătorilor.
Producătorii locali de-abia așteaptă să îți povestească despre produsele lor și să te țină de vorbă măcar două-trei minute. Spiritul de comunitate e mai puternic decât în orice magazin.
7. Poți cheltui mai puțin
Aceasta nu este o regulă, însă tendința generală este ca prețurile practicate de vânzătorii din piețe să fie mai mici decât tarifele din supermarket, mai ales când vine vorba despre lanțurile celebre de magazine. Apoi, vânzătorii îți fac, adesea, și mici reduceri sau îți oferă bonusuri „de fidelitatate”.
Acestea fiind spuse, mai ales pe timp de primăvară și vară, fă o vizită pieței tale locale. Te vei întoarce acasă cu hrană de calitate, dar și cu satisfacția unei contribuții pentru oameni și planetă!