Cum să păstrezi cel mai bine verdețurile de primăvară, pentru o bucătărie fără risipă
Primăvara la piață nu înseamnă decât un singur lucru: o varietate impresionantă de nuanțe de verde și mirosuri proaspete, care de care mai ispititoare. Din dorința de a profita din plin de frunzele aromate de sezon, probabil că și tu cumperi prea multe deodată.
Drept urmare, în doar câteva zile, deja observi că o parte din ele încep să se ofilească rapid și nimic nu le mai poate înviora.
Pentru a evita risipa de mâncare, iată cum să păstrezi verdețurile de primăvară proaspete pentru cât mai mult timp!
Frunze proaspete de salată pentru o săptămână
Adesea, frunzele de salată verde, spanac, rucola și alte verdețuri de primăvară se ofilesc sau putrezesc în mod imprevizibil. Astăzi le-ai pus în frigider, iar până te-ai hotărât să le mănânci, deja sunt compromise.
Totuși, poți schimba acest lucru. Când vii de la cumpărături, pune frunzele proaspete într-o pungă cu zip lock sau într-un recipient de sticlă. Lasă suficient spațiu între ele și nu le înghesui, căci au nevoie de aer care să circule pentru a-și păstra prospețimea.
În pungă sau în vas pune și un prosop de hârtie – un detaliu simplu, dar care face diferența. Acesta va absorbi umezeala în exces și va păstra frunzele fresh. Schimbă șervețelul la câteva zile.
P.S.: În cazul salatei verzi, desprinde frunzele individuale de pe cotor. Astfel, eviți și mai mult formarea umezelii.
Un buchet de verdețuri
Dacă ai cumpărat mărar, pătrunjel, leuștean sau alte verdețuri la legătură, o metodă bună pentru a le menține proaspete este să le pui într-un pahar cu apă sau chiar într-o vază mică.
Astfel, ele își vor trage exact cantitatea de apă de care au nevoie și vor rămâne fresh mai multe zile decât dacă le-ai fi păstrat, pur și simplu, pe masă sau în frigider. Nu uita să schimbi apa în fiecare zi, pentru cele mai bune rezultate!
Pesto de leurdă sau de busuioc la borcan
Leurda este vedeta sezonului. Pe bună dreptate, căci aroma ei delicată de usturoi (nu degaba se numeste și „usturoiul ursului”) este delicioasă și atât de versatilă în bucătărie!
Dacă ai cumpărat mai multă leurdă și nu o poți consuma la timp sau vrei să profiți de ea chiar și după ce nu se mai găsește în piață, pesto-ul „românesc” este soluția ideală. Nu numai că salvezi leurda și te bucuri de ea mai mult, dar consumi și mai multe ingrediente locale.
În vasul unui blender sau robot de bucătărie, pune aproximativ 500 de grame de frunze de leurdă spălate și uscate bine. Adaugă 200 de grame de nucă românească, iar dacă nu îți place, înlocuiește-o cu migdale sau muguri de pin.
Amestecă totul până când ingredientele se mărunțesc bine, apoi pune în vas, treptat, 230 ml de ulei de măsline. Pulsează scurt, doar cât să încorporezi ingredientele. Gustă, adaugă sare și piper după gust, apoi păstrează sosul în borcane închise etanș.
Pentru pesto-ul de busuioc procedează la fel, înlocuind 200 de grame din cantitatea de fruze cu baby spanac sau rucola.
Pesto-ul poate fi mâncat cu paste, cartofi noi la cuptor sau în sandwich-uri, cu brânzeturi, legume și mai multe frunze proaspete!
Cuburi aromate și congelate
Pentru această metodă, poți folosi leurdă, busuioc, pătrunjel sau orice altă plantă aromatică pe care o preferi. Nu trebuie decât să speli frunzele și să le lași la uscat, apoi să le toci mărunt și să le amesteci cu ulei de măsline extravirgin. Dacă vrei, poți adăuga sare și piper, ca să-ți fie mai ușor mai târziu.
Apoi, cu mixul obținut, umple pungi sau forme de gheață și pune-le la congelator. Ar fi bine să le și etichetezi, pentru a ști mereu cât de proaspete sunt și ce conțin.
Când ai nevoie de ele, pune-le direct într-o oală încălzită sau în tigaie. Se vor decongela rapid, iar aromele proaspete vor ieși la iveală. Este o metodă excelentă de a păstra verdețurile proaspete și pline de vitamine, chiar și după câteva luni de la cumpărare.
Acestea fiind spuse, combinând metodele de mai sus, vei reuși să te bucuri din plin de aromele de primăvară, fără să arunci verdețurile, căci acestea vor rezista excelent!