Shopping sustenabil: De ce contează materialele hainelor, ce să eviți și ce să cauți pe etichetă
Nu cu mult timp în urmă, mulți dintre noi își cumpărau hainele doar în funcție de mărime, de model și de culoare. Totuși, din fericire, în ultima vreme suntem cu toții mai atenți la materialele inscripționate pe etichete, iar industria fashion încearcă și ea să folosească materiale eco-friendly.
Cel mai probabil, ai observat diferite campanii ale marilor magazine, în care promovează piesele vestimentare din plastic reciclat sau din materiale naturale din surse etice.
Ei, bine, pentru a înțelege pe deplin dacă acea bluză drăguță este cu adevărat produsă sustenabil și de ce ar trebui să eviți anumite materiale, iată ce trebuie să știi!
Cum afectează materialele hainelor tale mediul înconjurător?
În primul rând, trebuie să știi că, în prezent, industria fashion este responsabilă de 10% dintre emisiile de carbon generate de oameni.
Brandurile lansează din ce în ce mai multe colecții anual. Hainele din materiale sintetice, de slabă calitate, oferite de magazinele fast fashion într-un ritm amețitor, se deteriorează și se demodează extrem de repede. Prin urmare, fără să-ți dai seama, vei cumpăra mai mult, vei arunca mai mult și vei crea mai multă risipă, an după an.
Apoi, hainele pe care le cumperi nu poluează mediul doar atunci când renunți la ele, iar acestea nu pot fi reciclate și ajung la gropile de gunoi. Din contră, piesele vestimentare fabricate din materiale poluante dăunează naturii și animalelor de fiecare dată când le speli.
Fie că sunt curățate manual sau în mașina de spălat, hainele sintetice eliberează microplastice, iar acestea din urmă ajung în apele planetei, dăunând enorm vieții subacvatice și nu numai.
Ce sunt microplasticele și de ce sunt periculoase?
Microplasticele, așa cum sugerează și denumirea, reprezintă bucăți minuscule de plastic ce nu se pot descompune niciodată. Studiile spun că 35% din toate microplasticele din oceane provin de la spălarea hainelor ce conțin materiale sintetice, precum poliesterul.
Aceste microplastice absorb foarte ușor alte substanțe toxice și dăunează în mod direct viețuitoarelor subacvatice și păsărilor.
Așadar, cum eviți toate aceste efecte nocive? Stând departe de hainele care au următoarele materiale pe etichetă:
Acrilic
Îl vei vedea, adesea, sub forma „acryl” sau „acrylic”. Este un material sintetic, derivat din polimeri de plastic, fabricați din combustibili fosili.
Pe lângă faptul că se descompune în cel puțin 200 de ani, rămânând intact în gropile de gunoi până atunci, continuă să degaje substanțe chimice toxice pentru sol și ape.
În plus, eliberează microplastice la spălare și are o durată de viață mică, ceea ce înseamnă că hainele se vor deteriora repede și va fi nevoie să le înlocuiești cu altele.
Nylon
Nylonul a fost primul material 100% sintetic, inventat încă din anul 1938. Acesta este făcut din petrol nerafinat, având o textură rezistentă și elastică.
Este folosit cu precădere pentru echipament sportiv (colanți, bustiere) și dresuri sau ciorapi. Nu este biodegradabil și eliberează microplastice.
Elastan/lycra/spandex
Elastanul, lycra și spandexul denumesc același material sintetic. Asemenea nylonului, și acesta are o textură elastică, fiind utilizat la fabricarea șosetelor, ciorapilor, colanților, pantalonilor, dar și topurilor.
Elastanul păstrează hainele mulate pentru mult timp, fără să le permită să se lărgească sau să își piardă structura. Totuși, procesul de fabricare a hainelor din lycra produce o mulțime de substanțe toxice pentru mediu.
Cu toate acestea, elastanul eliberează mai puține microplastice decât poliesterul.
Poliester
Produs de regulă din petrol, poliesterul este un alt material sintetic folosit foarte des în confecționarea hainelor și accesoriilor.
Este destul de rezistent, ușor, lejer și ajută hainele să nu se șifoneze. Prin urmare, piesele vestimentare cu poliester în compoziție pot fi destul de tentante.
Cu toate acestea, trebuie să știi că procesul de creare a poliesterului consumă cantități enorme de apă și energie, eliberând chimicale toxice în același timp.
Pentru a diminua impactul negativ, caută haine din poliester sau ale forme de plastic reciclat sau cumpără articole second hand. De asemenea, dacă ai haine din materialele de mai sus, spală-le mai rar și la temperaturi cât mai scăzute, pentru a diminua impactul negativ la spălare.
Ce materiale eco-friendly să alegi în schimb?
Cele mai eco-friendly materiale texile sunt bumbacul reciclat (a cărui prelucrare consumă mai puține resurse), cânepa, lână și inul, provenite din natură, dar și tencel (sau „lyocell”), un material fabricat din celuloză de lemn.
Acesta din urmă este cu adevărat special, căci împrumută câte puțin din toate proprietățile celorlalte materiale: este rezistent, absorbant, moale, călduros și lejer în același timp.
Alte materiale mai puțin dăunătoare decât cele sintetice sunt și mătasea, bumbacul organic, modalul, bambusul și pânza.
Așadar, data viitoare când mergi la shopping și găsești o piesă vestimentară pe care trebuie neapărat să o cumperi, verifică mai întâi eticheta. Este un gest mic, dar esențial pentru un viitor sustenabil!
Leave
a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Bianca
Un mod excelent de a spune si un articol pretentios de a analiza informatii despre prezentarea mea, pe care o voi transmite la scoala.