Parenting sustenabil: Cum să înveți copiii un stil de viață eco-friendly
Se spune adesea că viitoarele generații vor salva planeta. La momentul actual, copiii, adolescenții și tinerii sunt mult mai preocupați de mediu decât generațiile din urma lor, dar și mai informați cu privire la efectele poluării și încălzirii globale.
Cu toate acestea, pentru ca noile generații să aibă un stil de viață cât mai prietenos cu mediul, au nevoie de educație în acest sens, încă din primii ani de viață. Astfel, ei vor porni la drum cu obiceiuri eco-friendly și un mindset sănătos, orientat către protejarea mediului în care trăiesc.
Iată cum să pui în aplicare un parenting sustenabil, pentru ca micuții tăi să trăiască eco-friendly, pe o planetă mai sănătoasă și mai curată!
1. Colectarea selectivă și gestionarea responsabilă a deșeurilor se învață acasă
A te obișnui să arunci gunoiul selectiv este mai dificil când deja ai aruncat totul într-un singur loc timp de ani întregi. De aceea, pentru a le insufla acest obicei sustenabil celor mici, este necesar să le oferi mediul necesar începând chiar de acasă.
Aranjați împreună recipiente diferite pentru gunoi, etichetându-le în funcție de conținut (hârtie și carton, sticlă, menajer etc.). În cazul în care ai copii mici, culorile și etichetele haioase funcționează de minune.
Făcând asta, ei vor învăța într-un mod distractiv să colecteze selectiv și să țină cont de acest lucru oriunde s-ar afla.
2. Evitarea risipei alimentare începe prin puterea exemplului
Risipa alimentară reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu la nivel global. Pentru a-l încuraja pe cel mic să nu fie o parte din această problemă, ci din contră, să fie responsabil, oferă-i cel mai bun exemplu. Gătiți împreună gustări simple din ingredientele rămase – puțină făină, un ou și câteva fructe prea coapte se pot transforma în pancakes pentru mic dejun! Cât timp vă distrați pregătind deliciile, îi poți povesti despre subiectul risipei în termeni simpli și, cu siguranță, îl vei convinge să fie mereu atent la ce și cât consumă.
3. Obiceiuri sănătoase acasă pentru economisirea energiei și apei
Risipa nu se întâmplă doar la nivel alimentar, ci și când vine vorba despre alte resurse, precum apa și energia. Învață-i pe cei mici să stingă luminile și aparatele electrocasnice atunci când nu le folosesc și să închidă robinetul de apă atunci când se spală pe dinți.
De asemenea, le poți propune provocări lunare de economisire, precum folosirea bicicletei sau a transportului în comun atunci când vă deplasați prin oraș sau mergeți la grădiniță sau școală.
4. Cultivarea unui stil de viață vegetarian sau cu mai puține produse de origine animală
Reducerea consumului de carne și produse de origine animală poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra mediului. Implică-i pe copii la gătit și în pregătirea de mâncăruri vegetariene sau vegane sănătoase și delicioase. Discutați despre beneficiile unei alimentații echilibrate și descoperiți împreună alternative vegetale gustoase și creative.
5. Iubirea și respectul față de natură se deprind în mijlocul ei
Dacă vrei ca micuțul tău să respecte și să iubească mediul înconjurător, asigură-te că acesta are contact cât mai des cu natura. Fie că ieșiți la un picnic în parc sau o plimbare în pădure, integrați activități în aer liber cât mai mult în programul de familie.
În acest mod, copilul va descoperi plante, animale, păsări și insecte noi, învățând să le ocrotească și să le admire.
6. Implicarea în comunitate face parte tot din procesul de parenting
Se zice că, pe vremuri, un copil era crescut de întregul sat. Cu alte cuvinte, comunitatea este la fel de importantă ca îngrijitorii principali, care de regulă sunt părinții.
Așadar, pentru a-l obișnui pe copilul tău cu un stil de viață eco-friendly și orientat către starea de bine a tuturor, participați împreună la acțiuni de voluntariat: curățarea unei plaje sau a unei păduri, acțiuni de plantare a copacilor sau alte activități care ajută animalele, mediul sau oamenii.
Un stil de viață care are sustenabilitatea în centru ca valoare esențială se poate construi cu ușurință, atunci când toți membrii familiei se implică. Așadar, pune în practică recomandările de mai sus!