5 lucruri despre păduri, de învățat de Ziua lor Internațională, 21 martie
Ziua Internațională a Pădurilor este sărbătorită la nivel mondial pe data de 21 martie. În 2012, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a proclamat această zi cu scopul de atrage atenția asupra importanței pădurilor pentru mediu, precum și de a promova o gestionare durabilă a acestora.
Pădurile sunt esențiale pentru supraviețuirea noastră și a altor specii din ecosistem. Ele oferă aer curat, reglează clima, furnizează hrană, apă și habitat pentru o mare varietate de plante și animale. De asemenea, pădurile sunt o sursă importantă de resurse, cum ar fi lemnul și alte produse forestiere.
Cu toate acestea, pădurile sunt amenințate de defrișări ilegale, incendii, schimbări climatice și alte activități umane care duc la distrugerea lor. Prin urmare, Ziua Internațională a Pădurilor ne reamintește de importanța pădurilor și ne îndeamnă să le protejăm și să le gestionăm în mod durabil pentru generațiile viitoare.
Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre păduri:
La nivel mondial, pădurile acoperă 4 miliarde de hectare, adică un procent de aproape 30% din suprafața uscată a Pământului. Cea mai importantă biodiversitate poate fi găsită în pădurea amazoniană. Cu toate acestea, cercetătorii spun că în fiecare an sunt tăiați aproximativ 16 miliarde de arbori, iar în ultimii 12000 de ani, omenirea a defrișat peste 46% din suprafața totală a pădurilor. În prezent, aproape 7 milioane de hectare de pădure dispar în fiecare an.
1. Pădurile pot să stocheze cantități uriașe de CO2
Pădurile tropicale rețin mai mult carbon decât a emis omenirea în ultimii treizeci de ani prin arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale. Acesta este doar un motiv pentru care trebuie să salvăm una dintre cele mai puternice soluții climatice ale naturii: pădurile. Prin oprirea distrugerii pădurilor mature, înainte de a planta altele noi, împiedicăm eliberarea în atmosferă a unei cantități masive de carbon stocat.
2. Pădurile ne fac mai sănătoși
În Japonia, poți practica „baia de pădure” (shinrin-yoku). Cercetările arată că petrecerea timpului într-o pădure le oferă oamenilor un sentiment de pace și relaxare și, de asemenea, stimulează activitatea sistemului imunitar.
Copacii și plantele conțin uleiuri esențiale care le protejează împotriva bacteriilor și a insectelor prădătoare. Când oamenii respiră aceste uleiuri, producția de celule protectoare care țintesc virușii și alte boli crește. Așadar, data viitoare când ieși afară, nu uita să petreci chiar și cinci minute în preajma copacilor.
3. Pădurile au o biodiversitate incredibilă
Pădurile tropicale adăpostesc două treimi din biodiversitatea mondială, chiar dacă acoperă mai puțin de zece procente din suprafața planetei. Pădurile tropicale sunt unele dintre cele mai bogate și mai interesante zone de pe Pământ. Ele adăpostesc o rețea interactivă de copaci gigantici, păsări colorate și o mare varietate de plante, insecte și mamifere fascinante.
Cu cât protejăm mai mult pădurile, cu atât mai puternică va fi planeta noastră pentru a susține viața.
4. Pădurile sunt cabinetul de medicamente al naturii
În prezent, peste 60% dintre medicamentele anticancerigene provin din surse naturale, inclusiv din plantele din pădurile tropicale. Acestea sunt folosite în unele dintre cele mai importante medicamente din lume, care salvează vieți.
Cu toate acestea, aceste comori medicale sunt amenințate de defrișări și de schimbările climatice, ceea ce înseamnă că plantele din pădurile tropicale care conțin elemente ale unor potențiale tratamente noi se pierd înainte de a fi descoperite.
5. Descompunerea din păduri alimentează o nouă creștere
În pădurile tropicale, rata de descompunere este de 10 ori mai rapidă decât în alte biome. Prin acest proces, natura extrage materiale vechi pentru noi utilizări. Este modul în care natura reciclează.
Condițiile calde și umede fac din pădurile tropicale un mediu ideal pentru bacterii și alte microorganisme. Deoarece aceste organisme rămân active pe tot parcursul anului, ele descompun rapid materia care cade pe solul pădurii, cum ar fi frunzele, fructele și crengile. În pădurile de foioase, descompunerea adaugă nutrienți în sol. Dar în pădurea tropicală, plantele cresc atât de repede încât consumă rapid nutrienții și captează carbonul din materialele descompuse de pe solul pădurii. Prin urmare, majoritatea nutrienților sunt conținuți în copaci și în alte plante, mai degrabă decât în sol.
Pădurile sunt ecosisteme fascinante, iar acum că știi mai multe despre ele, suntem siguri că vei fi motivat să le apreciezi, să le admiri și să le protejezi mai des!