Cum să cumperi mai puțin: 5 tips & tricks care funcționează
Deși toată lumea vorbește despre cum nu reciclăm suficient de mult și de bine, problema de bază pare a fi, în primul rând, consumul excesiv. Cumpărăm constant mâncare, haine, gadgeturi și diverse obiecte în exces.
De ce facem acest lucru? Simplu: la momentul respectiv, avem impresia că ne trebuie. De fapt, multe dintre nevoile noastre sunt construite. În realitate, avem nevoie de mult mai puține lucruri, însă în prezent este foarte greu să spunem nu. Astfel, când te întrebi cum să cumperi mai puțin, răspunsul nu pare atât de simplu. Totuși, este.
Iată cum să cumperi mai puțin, pentru binele tău și al planetei!
1. Expune-te cât mai puțin la oportunități de cumpărare
Fiecare reclama apărută pe rețelele sociale poate fi un declanșator pentru acea poftă imensă de shopping online.
Știi că nu ai nevoie de încă o jachetă pentru iarna aceasta, dar acele poze superbe parcă deja te conving să cumperi una nouă. Ai suficiente bijuterii, dar newsletterul tocmai primit pe e-mail te anunță că ar trebui să profiți de reducerile unice și irepetabile!
Dacă vrei să cumperi mai puțin, începe să dai unfollow și unsubscribe paginilor care devin insistente. Nu trebuie să renunți la toate brandurile pe care le urmărești, ci doar la cele care știi că îți activează obiceiuri de consum nesănătoase. Cu cât te expui mai puțin tentației, cu atât vei reuși să îți controlezi obiceiurile mai bine.
2. Pune-ți întrebările cheie
Diferența dintre „a dori” și „a avea nevoie” este uriașă. Înainte să plasezi o comandă sau să pui un produs în coș, întreabă-te următoarele lucruri:
- Am căutat eu acest produs, ca urmare a unei probleme pe care am identificat-o, sau a venit el către mine?
- Ce problemă mă ajută să rezolv acest obiect? Pot rezolva problema și altfel, cu ceea ce am deja?
- Mai am obiecte similare acasă? Dacă da, diferența pe care o face acest nou obiect este relevantă?
Răspunsurile sincere te vor ajuta întotdeauna să-ți dai seama care e decizia corectă.
3. Așteaptă o lună de zile
Adesea, suntem convinși că nu mai putem trăi fără acel produs nou lansat sau pe care l-am descoperit într-o vitrină de magazin.
Înainte de a-l cumpăra, cum ar fi să așteptăm 30 de zile și să testăm teoria? S-ar putea să descoperim că putem trăi și fără el, ba chiar nici măcar nu ni-l doream atât de mult pe cât credeam în entuziasmul inițial.
4. Recompensează-te altfel
Fie că ne place să recunoaștem sau nu, cu toții avem, uneori, tendința de a ne recompensa cu lucruri materiale. Facem asta după o zi solicitantă, după o săptămână dificilă sau pentru că am reușit să facem ceva ce ne-am propus.
Pentru început, treci de la recompensele fizice inutile (încă o pereche de cercei, încă o cămașă, încă o decorațiune interioară) la recompense consumabile, care îți fac bine. De exemplu, o ciocolată vegană delicioasă, un scrub natural pentru corp sau o cremă de mâini organică.
Apoi, treci la următorul nivel și recompensează-te în feluri care nu implică shopping impulsiv. Fă o baie cu uleiuri esențiale, fă-ți un masaj, ieși la alergat sau trezește-te mai târziu în weekend.
5. Antrenează-ți mușchii pentru obiceiuri pe termen lung
Cu cât reușești să faci ceva mai des, cu atât vei construi mai repede obiceiuri durabile. Așadar, pentru a te motiva să spui nu cumpărăturilor inutile, inventează-ți propriul challenge de limitat shoppingul excesiv.
Iată câteva idei:
- O săptămână întreagă fără să cumperi nimic (în afară de mâncare sau lucruri absolut esențiale);
- O lună de ținute noi, din garderoba curentă – fără cumpărat haine și accesorii!
- 6 luni fără cumpărat niciun gadget nou, oricât de tentant ar fi.
Jucându-te astfel, vei reuși să îți formezi un mindset nou, care te va ajuta să cumperi mai puțin și să limitezi risipa.