Case din materiale de construcții ecologice, un trend promițător pentru noi și pentru planetă
Poate că, în urmă cu mai mulți ani, nimeni nu își imagina că locuințele noastre ar putea deveni eco-friendly în adevăratul sens al cuvântului. Mai degrabă, fiecare dintre noi s-a concentrat pe obiceiurile individuale pe care le-a putut implementa acasă, la birou sau în oraș.
Cu toate acestea, viitorul se pare că ne rezervă opțiuni din ce în ce mai prietenoase cu mediul înconjurător. Într-un articol recent, ți-am povestit despre acoperișurile verzi din cartierul Aviației, doar un exemplu de alternativă cu beneficii pe termen lung atât pentru oameni, cât și pentru planetă.
Astăzi, vrem să îți povestim despre materiale de construcție ecologice, materiale care ar putea sta la baza clădirilor din viitor. Cine știe, poate chiar le vei folosi și tu!
Iată câteva materiale de construcții eco-friendly care vor fi tot mai des utilizate în anii următori!
LanaTerm sau, mai simplu, lâna de oaie
Deși această idee poate suna ciudat la început, casele (și nu numai) pot fi izolate termic și fonic cu ajutorul lânei de oaie. Mai exact, cu LanaTerm, un produs 100% natural, reciclabil și biodegradabil, în comparație cu alternativele clasice (vată minerală bazaltică sau de sticlă, polistiren sau celuloză).
Lâna de oaie necesită doar 15% din energia necesară fabricării vatei de sticlă și nu își lasă amprenta asupra mediului, a stratului de ozon sau a temperaturii globale.
În plus, ea nu este inflamabilă prin definiție, rezistând până la temperaturi de 560 de grade Celsius, ceea ce o face o barieră de protecție naturală, ce nu degajă substanțe toxice în cazul unui incendiu.
Hempcrete sau betonul din cânepă
Un alt material neașteptat și relativ nou, dar cu potențial imens pentru construcții și izolații, este hempcrete (de la „hemp” – cânepă și „concrete” – beton). Este vorba despre un compus obținut din tulpină de cânepă tocată și un amestec pe bază de var și apă.
După cum știi deja, cânepa este una dintre cele mai versatile materii prime, fiind în totalitate biodegradabilă. Așadar, producția de cânepă-beton este sustenabilă și prietenoasă cu mediul, ceea ce o face o variantă cel puțin interesantă pe lista cu materiale de construcții ecologice.
Hempcrete se găsește sub formă de cărămizi sau panouri structurale umplute, oferind o termoizolație sigură și o fonoizolație eficientă a pereților și pardoselilor, fiind în același timp un material rezistent la igrasie și mucegai, dar și la foc.
Bambusul
Nu numai că bambusul arată superb în orice tip de design interior, dar este și o variantă sustenabilă, spre deosebire de lemnul de stejar, fag sau alți arbori care cresc mai greu.
Bambusul se regenerează extrem de repede, fără să fie nevoie de replantare. Unele specii de bambus pot crește chiar și cu 90 de centrimetri pe zi! Așadar, acest material natural poate fi soluția ideală pentru pardoseli, dar și pentru mobilier de interior.
Pluta
Asemenea bambusului, și pluta crește într-un ritm alert. Aceasta poate fi recoltată cu ușurință fără a afecta stejarul de plută din care este culeasă scoarța; el va produce plută neîntrerupt.
În construcții, pluta poate fi utilizată datorită proprietăților ei termoizolatoare și fonoizolatoare. Aceasta se folosește sub formă de plăci, fără a fi nevoie de polimeri sau alți aditivi artificiali – rășina sa naturală își face foarte bine treaba!
Materiale reciclate
Când te gândești la materiale reciclate, primul care îți vine în minte este, probabil, plasticul.
Într-adevăr, acesta se reciclează și este folosit adesea în construcții, dar și în mobilare sau pentru obiecte de uz zilnic. De exemplu, IKEA își propune ca, până în 2030, să ofere spre vânzare doar produse din materiale plastice reciclate sau regenerabile.
Pe lângă plastic, și hârtia reciclată își poate găsi locul în plăcile de rigips. La fel cum așchiile reziduale din lemn pot intra în componența altor plăci utile în construcții.
Beneficiile utilizării unor materiale de construcții ecologice
În afara efectului principal și evident, cel de a avea case a căror construcție nu dăunează planetei, utilizarea unor materiale de construcție eco-friendly aduce și beneficii suplimentare.
De exemplu, chiar dacă multe persoane au impresia că o casă modernă și eco-friendly implică niște costuri uriașe, adevărul este că, pe termen lung, ea presupune costuri reduse. Chiar mai mici decât o casă construită în mod clasic, cu materiale standard!
Cum este acest lucru posibil? Ei, bine, materialele naturale necesită prelucrare minimă și sunt, prin definiție, ușor de întreținut. În plus, eficiența lor rezultă în economisirea energiei și, prin urmare, diminuarea costurilor.
Așadar, soluțiile de mai sus nu reprezintă alegeri mai prietenoase doar cu planeta, ci și cu oamenii și resursele lor.