Eco-friendly la birou. Cum să creezi o rutină sustenabilă și cum vor arăta birourile noastre în viitor
Fie că te-ai întors deja la birou sau încă lucrezi de acasă, cu siguranță ai și tu obiceiuri devenite automatisme, nu foarte prietenoase cu mediul, pe care nici măcar nu le mai conștientizezi atunci când ești concentrat pe taskurile de zi cu zi.
Iar pentru că noi te sprijinim în a-ți crea un stil de viață less waste, îți oferim mai jos câteva idei pentru a fi eco-friendly la birou, atât tu, cât și echipa ta.
Astfel, în timp, vom reuși să avem companii responsabile, care încurajează obiceiurile sustenabile și implementează proceduri care țin mereu cont de bunăstarea planetei. Este un vis ambițios, dar deloc imposibil, după cum vei vedea mai jos.
Care sunt pașii de bază pentru un birou eco-friendly?
Colectarea selectivă
Fie că lucrezi pe cont propriu sau alături de o echipă numeroasă, primul pas pe care îl poți face este să colectezi selectiv deșeurile, pe categorii: plastic și metal, hârtie și carton, resturi menajare și sticlă.
Apoi, la fel de important este să te asiguri și că gunoiul ajunge apoi în pubelele speciale pentru reciclare, pubele care respectă și ele principiul colectării selective.
Dacă toți angajații dintr-o clădire imensă de birouri vor colecta selectiv, impactul general al acestui gest aparent mic va deveni unul uriaș. Gândește-te numai la impactul pe care l-ar putea avea un întreg complex de business din oraș!
Diminuarea cantității de plastic folosit
O parte foarte mare din tot plasticul folosit la nivel global merge în producția de obiecte de unică folosință: pungi, tacâmuri, pahare și diverse ambalaje.
Așadar, așa cum probabil bănuiai deja, reducerea consumului de plastic la birou este esențială pentru o companie cât mai less waste.
Chiar dacă, în prezent, avem senzația că nu se mai folosesc la fel de multe obiecte de unică folosință, în majoritatea birourilor acestea încă se întâlnesc la ordinea zilei – dozatoare de apă cu pahare din plastic, automate de cafea cu pahare și lingurițe tot din plastic, porții individuale de lapte pentru cafea – ai ghicit! – din plastic.
Soluțiile pot fi destul de simple: un filtru pentru apă instalat direct la chiuveta din bucătăria biroului, un espressor cu boabe de cafea și lapte ambalat în sticlă, un set de farfurii, boluri și tacâmuri din ceramică și inox.
Printarea documentelor doar atunci când este cu adevărat necesar
O mare parte din deșeurile ce ar putea fi evitate este reprezentată de toate hârtiile care ar fi putut rămâne documente electronice trimise pe e-mail, dar au fost tipărite în mod inutil.
Nu, nu sugerăm să nu mai folosim niciodată imprimanta sau xerox-ul, ci doar să ne gândim de două ori înainte să apăsăm butonul de „Print”. Oare chiar ai nevoie de mai multe copii fizice ale acelui document?
Folosirea produselor de papetărie less waste
Dacă arunci o privire rapidă pe biroul tău, probabil că vei găsi o agendă colorată, cu multe elemente din plastic, câteva pixuri pe care le vei arunca la coș când pasta se termină, eventual și post it-uri sau mape din plastic.
Ei, bine, există o mulțime de agende din hârtie reciclată, cu copertă din carton, pixuri biodegradabile sau cu rezerve ce pot fi înlocuite, precum și mape din carton sau hârtie reciclată în care poți păstra documentele importante.
Inspirație pentru birourile viitorului
Pe lângă schimbările punctuale de mai sus, există și soluții holistice, pentru a amenaja clădiri întregi de birouri eco-friendly în viitor. Cele mai bune exemple sunt pereții acoperiți cu plante care diminuează poluarea și ajută la economisirea energiei, acoperișurile verzi și folosirea surselor regenerabile de energie.
Mai multe clădiri din întreaga lume deja pun în practică astfel de idei prietenoase cu mediul.
De exemplu, una dintre cele mai mari clădiri de birouri din Marea Britanie, One Angel Square, este și una dintre cele mai sustenabile. Aceasta se bazează foarte mult pe lumina naturală, economisind astfel energia consumată de iluminatul artificial. De asemenea, o parte din energia electrică folosită este rezultată din folosirea uleiului uzat.
Un alt exemplu de sediu office prietenos cu natura este The Edge, o clădire din Amsterdam care implementează cele mai moderne și creative soluții: o fațadă și un acoperiș plin cu panouri solare, un sistem inteligent de iluminat, care se adaptează singur la condițiile din birou, eficientizând la maximum consumul de energie și, nu în ultimul rând, apa pluvială folosită pentru irigarea plantelor de pe acoperiș și tragerea apei în toalete.
Trebuie să menționăm și Powerhouse, o clădire de birouri din Norvegia care nu numai că este less waste, ci chiar produce mai multă energie decât consumă.
Așadar, viitorul birourilor noastre poate destul de promițător, nu-i așa? Începe prin a pune în practică primii pași. Acesta este modul direct și imediat în care poți contribui la schimbare 🙂