Acoperișurile verzi din cartierul Aviației, un pas în plus pentru orașe eco-friendly
Fără îndoială, dacă ești preocupat de soluții eco-friendly pentru probleme moderne, ai auzit despre casele verzi, care economisesc și reutilizează energia. Deși au început să răsară câteva și în România, pentru a implementa un asemenea proiect este nevoie de foarte multe resurse. Efort, timp și bani, deopotrivă.
Cu toate acestea, un grup de tineri din București a venit cu o idee puțin mai ușor de pus în practică: acoperișul verde, amenajat chiar pe blocurile vechi din capitală, din zona Aviației.
Momentan, au fost construite doar câteva acoperișuri de acest fel, însă existența lor este un pas înainte și un semn că se poate mai mult.
Care este povestea proiectului?
Responsabili pentru inițiativă sunt cei de la Asociația Cartierul Aviației. Fondatorii ei au plecat de la o întrebare simplă și plină de sens, după ce au văzut exemplele altor țări europene, precum Germania sau Elveția: cum ar fi dacă toate acoperișurile din București s-ar transforma în grădini verzi? Acest lucru ar duce la o mulțime de beneficii, atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru mediul înconjurător.
Așadar, Diana Dumitru, Octav Pașcu și Valentin Vlăsceanu s-au pus pe treabă în 2016. Ei au început să se intereseze cum pot implementa ideea de acoperișuri verzi. Ei au descoperit cu uimire că lucrurile nu sunt atât de complicate precum păreau la început – un acoperiș verde nici măcar nu are nevoie de autorizație pentru construcție!
Ulterior, Asociația a primit și finanțare din partea Fondului IKEA pentru Mediul Urban, precum și din partea LIDL. Apoi, tot ce a mai trebuit a fost un grup de locatari dispuși să se informeze, să învețe și să pună în practică!
Care sunt avantajele aduse de acoperișurile verzi și de ce reprezintă acesta o idee genială pentru viața în oraș?
- Economisirea de energie
Acesta este un beneficiu principal și evident. Diferența dintre temperatura de afară și cea din interior devine mai mică, atunci când pe terasa blocului se află o grădină plină cu verdeață. De exemplu, dacă în oraș sunt 35 de grade Celsius, temperatura din apartamente nu va depăși 25 de grade. Acest lucru se întâmplă mulțumită învelișului vegetal de pe acoperiș, care izolează termic excelent.
- Izolația fonică
Plantele de pe acoperișul verde captează vibrațiile sunetului și reduc nivelul de zgomot resimțit. Cu alte cuvinte, vei auzi mai puține claxoane, motoare turate și alte sunete puternice specifice mediului urban.
- Reducerea poluării și a prafului
Praful și noxele din aer sunt direct absorbite de plantele de pe terase. Aceastea oferă, în schimb, oxigen și elimină efectul de „insulă de căldură”, efect specific orașelor mari. Astfel, dacă o parte semnificativă a acoperișurilor blocurilor din oraș ar fi verzi, aerul s-ar simți complet diferit.
- Protecție împotriva focului
Acoperișurile verzi sunt 100% ignifuge, ceea ce înseamnă că nu pot lua foc și pot împiedica evenimente nefericite precum incendiile.
- Reținerea apei de ploaie
Un acoperiș acoperit cu plante ajută semnificativ la evaporarea apei și repunerea ei în circulația naturală. Astfel, sistemul pluvial al blocului nu va fi suprasolicitat, iar inundațiile locale pot fi prevenite și diminuate.
- Încurajarea biodiversității
Poate că imaginea unui acoperiș urban plin cu fluturi, păsări, albine și flori sună utopic, însă nu este deloc așa. Acoperișurile verzi încurajează semnificativ biodiversitatea; cu ajutorul lor, se pot crea microcomunități, fauna și flora dezvoltându-se în voie, chiar și în mijlocul peisajului urban.
- Înfrumusețarea clădirilor
Poate că este un avantaj considerat „superficial”, însă trebuie să recunoaștem că orașul ar arăta total diferit cu câte o terasă verde pe fiecare acoperiș. Iar starea noastră de spirit ar fi mai bună, indiferent de sezon!
Acestea fiind spuse, avantajele sunt clare, atât pentru locatarii blocurilor (în special pentru cei de la etajele superioare), cât și pentru restul persoanelor care respiră zilnic aerul din oraș.
Așadar, acum că știi toate aceste lucruri, ce zici? Cum ar fi dacă și blocul tău ar avea un acoperiș verde? Mai multe detalii despre un asemenea proiect poți găsi pe site-ul Asociației Cartier Verde.
Foto articol: Lucian Muntean, Asociația Cartier Aviației