Preţul unui trai fără risipă! Cât de scump e de fapt?
Nu e un secret faptul că mulţi oameni evită produsele naturale sau zero waste din motive economice. “E mult prea scump!” – anunţă majoritatea. În aparenţă, au dreptate. Dar cuvântul cheie este “aparenţă”. Dacă doreşti să te bucuri de beneficiile unui stil de viaţă fără risipă, însă eziţi din cauza preţurilor, am o veste bună pentru tine: e mult mai ieftin decât pare. Hai să-ţi explic de ce!
Oare ce este cu adevărat necesar?
“Cumpără atât cât ai nevoie!” – iată una dintre legile de aur ale unui trai zero waste. În momentul în care alegi să achiziţionezi doar produse naturale, sustenabile, sănătoase şi exclusiv în cantităţile necesare, vei descoperi adevăratul inamic al portofelului tău: cumpărăturile impulsive! Când a fost ultima dată când ai cumpărat un şampon nou chiar dacă aveai deja cel puţin două sticle începute pe marginea căzii, doar pentru că era la reducere? Dar atunci când ai gătit de trei ori ori mai multă mâncare decât era necesar şi jumătate a ajuns la gunoi pentru că s-a stricat în frigider? Magazinele şi pieţele de unde poţi cumpăra la vrac, respectiv să-ţi aduci propriile recipiente, îţi permit să cumperi exact atât cât ai nevoie şi să reduci cantitatea de risipă provenită de la ambalaje. Secretul e să achiziţionezi raţional şi să vânezi locurile cu cel mai bun raport calitate-preţ. De cele mai multe ori, acei câţiva lei în plus vor fi recuperaţi prin faptul că îţi organizezi inteligent cumprărturile!
Zero waste = de durată => mai puţini bani consumaţi!
Dacă plănuieşti să-ţi faci o listă cu toate produsele necesare ca să dai startul unui stil de viaţă fără risipă, fii pregătit să cheltui mult. Produsele reutilizabile necesare pentru a-ţi reduce amprenta ecologică sunt scumpe şi e de aşteptat să consumi mai mulţi bani la prima achiziţie. Dar nu te panica! A doua tură de cumpărături nu se va ivi prea curând! Hai să luăm exemplul absorbantelor reutilizabile şi să facem un calcul aproximativ. Un pachet de absorbante Always costă în medie 15 lei. Să presupunem că o femeie consumă un pachet pe lună. De-a lungul a cinci ani, ea cheltuie 900 lei. Un absorbant reutilizabil costă în medie 35 de lei şi rezistă aproximativ 5 ani. Să presupunem că o femeie achiziţionează 8 astfel de absorbante. Cât consumă ea în 5 ani? 280 de lei.
Situaţia stă la fel în cazul aparatelor de ras reutilizabile care, chiar dacă sunt scumpe, rezistă ani de zile. Cu siguranţă că un filtru de apă şi câteva sticle reutilizabile te vor costa în plus, dar în câteva luni, îţi vei recupera investiţia! Până şi pentru pungile de unică folosinţă de la supermarket plăteşti uneori în plus şi ai economisi cumpărând sacoşe reutilizabile! Situaţia stă asemănător şi în cazul consumabilelor. În luna februarie a acestui an, am plătit aproximativ 30 de lei pe un deodorant natural cu ambalaj de carton de la Endea, spre disperarea apropiaţilor cărora le-am comunicat preţul. Opt luni mai târziu, încă îl folosesc pe acelaşi! Bineînţeles, nu este cazul tuturor variantelor naturale şi zero waste, dar odată ce descoperi produsele favorite care durează, economiile nu vor întârzia să apară!
Trai fără risipă: un trend recent?
Trăim cu impresia că reducerea risipei este un trend nou şi fancy pentru oameni cu bani. Dar oare ce îţi spunea bunica atunci când aruncai mâncare fără discernământ? Mie îmi spunea că “fac numai pradă!”. Mai mult decât atât, bunica îşi făcea o mare parte din cumpărături de la producătorii locali, avea un dulap de sacoşe reutilizabile în vârstă de zeci de ani şi mergea cu propria sticlă la lăptăreasă. Globalizarea şi consumerismul ne-au adus câteva avantaje semnificative, dar impresia că putem risipi oricât pentru că supermarketul ieftin e la doi paşi, cu siguranţă nu face parte dintre ele. De ce să nu urmăm obiceiurile positive şi sustenabile ale bunicilor noştri?
scris de Andreea Lupu
fotografie nbcnews.com