Ce lucruri bune s-au petrecut in 2019? (Partea I)
sursa foto: keepcalms.com
Este cert ca ar trebui sa existe o balanta intre informatiile negative si cele pozitive. De multe ori insa acest aspect pare sa fie, uneori chiar intentionat, neglijat. Evenimentele neplacute din politica, din domeniul sanatatii, al educatiei, scandalurile sau catastrofele petrecute la nivel global ne sterg zambetul de pe buze si speranta ca lucrurile pot sa urmeze o directie mai buna. Deznadajduiti, neputinciosi, unii chiar furiosi si crezand ca usor, usor ne vom pierde complet umanitatea, preferam sa evitam pe cat mai mult orice forma de trasmitere a informatiilor din mass-media.
Heads up people! Daca ei nu vor sa ne prezinte si latura frumoasa o vom face noi. Privind inapoi in anul ce tocmai a trecut, 2019 a fost plin de initiative, de campanii si proiecte dedicate mediului, copiilor sau sanatatii.
Noi am ramas placut surprinsi de toate cele petrecute in jurul nostru, fara sa stim de multe dintre ele. Ne simtim entuziasti, increzatori si nerabdatori sa vedem ce lucruri bune aduce noul an. Asa ca te lasam si pe tine sa te bucuri de retrospectiva unui 2019 constient si responsabil.
Romania viitorului prinde din nou viata
- 3000 de voluntari, peste 70 de mii de puieti plantati, 7 judete din tara. Cam asa arata rezumatul campaniei “Romania planteaza pentru maine”, initiata de OMV Petrom si sustinuta de alte 7 ONG-uri de mediu. In noiembrie, angajatii companiei alaturi de alti voluntari au luat parte la proiectul ce face parte din cele trei obiective din Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă: Acțiunea asupra Climei, Viața pe Pământ și Parteneriate pentru Realizarea Obiectivelor.
- Asociatia MaiMultVerde in parteneriat cu alte asocitatii si ONG-uri achizitioneaza o drona “Water Shark”. Aparatul va fi folosit in premiera la noi in tara si va ajuta la colectarea, in numai o zi, a peste 400 de kg de deseuri aflate pe suprafata apei.
- 500 de milioane de $ au fost obtinuti in scopul crearii unei zone de salbaticie in Muntii Fagaras. Proiectul initiat de Fundatia Conservation Carpathia isi propune initierea unor actiuni de restabilire a ecosistemului prin reconstructia ecologica a 350 de hectare de suprafete taiate si combaterea eroziunii, dar si replantarea speciilor de bujor de munte, afin si merisor, reintroducerea speciilor disparute de zimbru si castor si stabilirea unui program pentru rezolvarea conflictelor om-animal salbatic, prevenirea daunelor produse de acestea, cat si formarea unei echipe de interventie rapida, impreuna cu Jandarmeria Romana.
sursa foto: Angela Pop / Fundația Conservation Carpathia
- Asociatia ViitorPlus in parteneriat cu Coca Cola HBC Romania lanseaza platforma “Harta Reciclarii”. Site-ul identifica si indica pe harta locurile special amenajate cu puncte de colectare selectiva a deseurilor reciclabile din toata tara si le permite utilizatorilor sai sa participe interactiv prin adaugarea de noi puncte sau modificarea informatiilor eronate.
- Data de 21 septembrie marcheaza cea de-a 9-a editie Let’s Do it Romania! WORLD CLEAN UP DAY, la care au participant voluntari din Bucuresti si alte 31 de judete ale tarii. In doar cateva cifre, actiunile celor implicati inca de la prima editie arata astfel: peste 1 milion de voluntari, 21.500 de deseuri colectate, aproximativ 2 milioane de saci de gunoi colectati, aproape 800.000 de elevi si studenti voluntari, 2.600 de voluntari organizatori, alaturi de 160 de primarii si 400 de companii. La nivel international peste 150 de tari se implica an de an in campania Let’s Do it World!
- Marile retailer-uri iau initiativa. Hipermarket-urile Auchan si Carrefour au demarat in anul 2019 proiecte care sustin protejarea sau mai direct spus salvarea mediului inconjurator prin deschiderea unor puncte de colectare a uleiului uzat. La un mic calcul 1L de lei uzat este suficient pentru a polua 1 milion de litri de apa. Pentru a-i motiva pe clientii lor Auchan a oferit in schimb detergent de vase, ulei de floarea soarelui sau apa plata in functie de cantitatea depusa. La randul sau Carrefour a oferit pentru 3 l de ulei colectat 1 l de ulei proaspat.
- Continuand initiativa campaniilor de reciclare Carrefour a demarat un program-pilot in magazinul sau din Baneasa prin care clientii aveau posibilitatea de a “plati” pentru achizionarea legumelor si fructelor cu PET-uri. Un scurt rezumat arata ca peste 25.000 de pet-uri au fost reciclate, echivalentul a 6.5 tone de legume si fructe. Succesul promitator i-a determinant de reprezentantii Carrefour sa extinda programul si in alte magazine ale marelui retailer.
- Dupa succesul rasunator din 2018, cand s-au colectat aproximativ 73 de tone de haine in 14 zile, Promenada Mall a redeschis “The empty Shop”. In perioada 24 aprilie si 19 mai magazinul cu rafturi goale s-a umplut de haine destinate persoanelor nevoiase din diferite zone defavorizate ale tarii.
- In septembrie se lanseaza programul CASA VERDE prin intermediul caruia persoanele care locuiesc pe teritoriul tarii si doresc sa isi aduca contributia la protejarea mediul pot instala panouri fotovoltaice pe propriile locuinte, reusind astfel sa isi procure singuri propria energie electrica. In schimbul initiativei lor statul roman le ofera o finantare nerambursabila de pana la 20.000 de lei.
- Ethics Streatwear este brand-ul romanesc de moda stradala care si-a dat singur provocarea de a produce articole vertimentare din materiale 100% reciclate si organice. Go check them for more.
Pe langa informatiile pozitive privitoare la salvarea ecosistemului nostru, iata alte cateva reusite cu care tara noastra s-a mandrit in 2019, datorita oamenilor care fac o schimbare:
- Bebelusii nascuti prematur la Materinatea Cuza Voda din Iasi vor beneficia de echipamanet corespunzator ingrijirii lor medicale, datorita Asociatiei “salvati copii” care a donat aparatura in valoare de 57.000 de euro.
- Proiectul “Autostrada Electrica” se dezvolta increzator ajungand in anul 2019 la 11 statii de incarcare electrica E.ON Energie Romania.
- Fara vreun gram de egoism, ne laudam peste tot in lume cu miciile noastre genii: trei copii talentati din Sibiu obtin medalii la Olimpiada Geniilor din New York.
sursa foto: viitorulromaniei.ro
- Romania ajunge pe “harta” campionilor devenind campioana europeana in securitate cibernetica.
- Un doctor roman intors pe plaiurile mioritice face voluntariat intr-un spital din Brasov.
- Dupa concertul sustinut la Bucuresti in vara, Trupa Metallica a facut o donatie in valoare de 250.000 de euro catre Asociatia Daruieste Viata, in sprijinul construirii spitalului de oncologie pediatrica. Totodata OMV Petrom face cea mai mare donatie catre aceasta cauza. Suma totala: 10 milioane de euro.
- Maternitatea Spitalului din Medgidia a primit din partea Ambasadei S.U.A. 320.000 $ pentru modernizarea unei sectii din cadrul acestei institutii.
- O profesoara din Focsani ii indeamna pe copii sa descopere placerea uitata a lecturii si vine cu ideea unui festival de film care sa ii inspire pe elevi sa citeasca.
- Celebrul muzeu din inima Parisului, Louvre, a expus in vara o colectie impresionanta de arta romaneasca.
- Un pompier din Romania castiga un maraton de 220 km in Mozambic.
to be continued …
Leave
a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Pingback: Ce lucruri bune s-au petrecut in 2019? (Partea a II-a)
uwnstsftdv
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?