Echilibru in farfurie
Oamenii au inceput sa fie din ce in ce mai constienti si preocupati de ingredientele pe care le aleg pentru fiecare masa, insa cantitatea de informatii pe care o gasim online nu reprezinta mereu si calitate. Astfel ca suntem bombardati de diverse articole si recomandari din partea unor persoane care nu ar trebui sa aiba o influenta majora asupra noastra.
Mancatul sanatos si echilibrat a devenit o tema de dezbatere subiectiva, motiv pentru care fiecare dintre noi are o parere formata despre cum ar trebui sa arate meniul zilnic. De la vegan, vegetarian si pana la paleo, high protein, oamenii incearca sa descopere stilul potrivit de viata pentru fiecare.
Ce imi place mereu sa evidentiez este faptul ca in loc sa ne concentram pe alimentele care ar trebui scoase din alimentatie, ar fi bine sa ne axam pe cantitatea si calitatea produselor pe care le alegem zi de zi. Traim cu impresia ca daca mancam mai putin, vom slabi, insa nu conteaza doar cantitatea, ci si calitatea alimentelor, iar de cele mai multe ori, aceasta alegere de a manca putin si a fi in deficit caloric ne face mai mult rau decat bine daca nu este supravegheata de o persoana competenta in domeniu.
Incerc sa promovez, pe cat posibil, un stil de viata echilibrat, iar pentru mine, acest lucru inseamna sustenabilitate. Este clar ca o dieta trebuie urmata o perioada scurta de timp, insa trebuie sa constientizam ca revenirea la obiceiurile de dinainte de dieta trebuie facuta treptat.
Sunt multe mituri care trebuie demascate pentru a putea urma un stil de viata echilibrat. In primul rand, carbohidratii sunt cea mai importanta sursa de energie si nu trebuie sa ii evitam pe parcursul unei zile. Astfel, atat painea cat si pastele, care sunt cele mai blamate alimente cand vine vorba de un stil de viata sanatos, pot fi consumate moderat. Fructele si legumele, de asemenea, sunt pioni importanti si ar trebui consumate in jur de 5 portii pe zi, sub diferite forme (gatite sau crude).
Hidratarea este iarasi un pas pe care nu ar trebui sa il sarim. Daca as putea recomanda ceva, ar fi un pahar de apa fix dupa trezire. Apa in organism are atat de multe beneficii incat consumarea acesteia trebuie sa devina in mod clar, un obicei.
Stilurile de viata precum vegetarianismul, veganismul, paleo, gluten free si asa mai departe au dus la aparitia unor produse care nu ar putea fi catalogate drept sanatoase. Spre exemplu, cunosc multe tipuri de batoane vegane, promovate ca fiind gustarile perfecte dintre mese, insa continutul de zahar din acestea le strica reputatia. De asemenea, produsele gluten free pot contine alte ingrediente care pot face rau celiacilor, iar prezenta zaharului este la ordinea zilei. Aceeasi poveste se repeta si in cazul lactatelor, mezelurilor care se prezinta ca low fat sau fat free, insa lipsa grasimii (cea care, de fapt, da gustul alimentelor) este acoperita de prezenta zaharului sub diferite forme. Pana la urma, nici produsele bio nu promit o eticheta curata. Apar din ce in ce mai multe dulciuri care au eticheta verde bio pe ele, insa la o simpla analiza a listei de ingrediente, ne putem da seama ca produsul este departe de a fi unul care sa promoveze un stil de viata sanatos.
E important sa stim sa citim o eticheta si sa nu cumparam produse care fie contin o lista lunga de ingrediente, fie regasim printre acestea zahar sub diferite denumiri sau alte ingrediente a caror sursa nu o cunoastem. Nu trebuie sa cadem nici in extrema cealalta si anume analizarea fiecarui produs pe care il cumparam, insa, e bine de stiut ca alimentele noastre de baza ar trebui sa fie, pana la urma, acele produse care se pot cultiva.
La sfarsitul zilei, cred ca trebuie sa revenim la origini, sa nu ne mai punem sperantele in pudre miraculoase, in pastile sau ceaiuri de slabit, pe diete propuse de alte persoane in mediul online si sa ne concentram pe ceea ce e sigur si anume: alimentatie. Shake-urile nu trebuie sa inlocuiasca o masa, iar vitaminele si mineralele se pot absorbi foarte usor din fructele si legumele pe care ar trebui sa le consumam zilnic. As vrea sa ne concentram pe alimentatie, si nu pe suplimente, de aceea mereu recomand hranirea corpului, nu stresarea acestuia prin diferite metode.
Da, stilul de viata sanatos nu e mereu usor de urmat, insa daca ne axam pe cateva principii de baza, putem face fata cu brio acestei provocari
• Mananca cat mai multe legume. Nu uita nici de aportul zilnic de fructe
• Alege proteina de calitate. Proteinele le poti lua si din leguminoase, oua, branzeturi
• Bea apa. Daca ai mereu langa tine o sticla, iti va fi mai usor sa te hidratezi.
• Fa miscare. E de ajuns ca stam blocati pe un scaun mai mult de opt ore pe zi. Ce facem dupa birou e la fel de important
- Dormi. Odihna este esentiala si nu trebuie sa sarim peste acest pas. Noptile nedormite pot avea consecinte negative asupra poftelor si a modului in care facem alegerile alimentare
Cu toate acestea, daca ne construim cateva obiceiuri sanatoase si reusim sa ne tinem de ele, suntem pe calea ideala inspre o viata sanatoasa. A manca sanatos si a trai echilibrat nu inseamna perfectiune, nu inseamna ca trebuie sa renuntam la ciocolata sau ca trebuie sa mancam doar verdeturi. E un stil de viata sustenabil, unul pe care sa il putem urma o perioda mai lunga de timp, nu doar cateva luni asa cum facem in cazul unei diete. E un stil de viata in care putem introduce si acele alimente care sunt atat de blamate in multe articole. Trebuie doar sa fim mai deschisi, sa nu ne mai interzicem anumite ingrediente si sa ne gandim mai mult la ce putem aduce in alimentatie, nu ce sa eliminam.